Mire jó a cserszömörce?

2013. 06. 24.
Szerző: Szimpatika
A cserszömörce (Cotini coggyria) elsősorban szájbetegségek ellen használt gyógynövény. A drogot nyáron gyűjtött leveleiből (Cotini folium) nyerik; a zöld levelek ősszel mély bíborvörösre vagy narancssárgára színeződnek.

A növény egy ellagsavat tartalmazó cseranyagot, illóolajat és flavonidokat, elsősorban myricetint tartalmaz. A belőle nyert főzet annyira erős, hogy kizárólag csak külsőleg alkalmazható. Összehúzó hatása miatt főleg szájbetegségek és foghúsbántalmak kezelésére, valamint aranyérbetegségben ülőfürdőként alkalmazzák. Ipari alkalmazásban a belőle nyert cserzőanyagot és sárga kelmefestéket használják.

A cserszömörce a molyhos tölgyes bokorerdők jellegzetes növénye. Magyarországon a Vértes déli részén, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található, de kertekben is előszeretettel telepített fás szárú cserje vagy fa. A meleg, száraz, meszes talajú helyeken terjedt el. Májusban virágzik; virágzata szőrös kocsányainak köszönhetően füstre emlékezteti a szemlélőt, ezért angolszász nyelvi területeken „Smoke tree”-nek is nevezik. 1 kg száraz gyógynövényhez 4 kg frissen szedett cserszömörce szükséges.

Forrás: drflora.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!