Allergia elleni készítmények: ne féljünk a szteroidtól!

Szerző: Szimpatika
A szteroid szó hallatán a legtöbb beteg még mindig pánikba esik. Pedig ez a lokálisan ható, gyulladáscsökkentő hatású összetevő az allergiás tünetek kezelésében hosszú távon is alkalmazható orrcseppek és orrspray-k fontos alkotóeleme.

Ha nyár, akkor allergia

Az allergiás tünetek egyik kellemetlen megjelenési formája az orrdugulás. A pollenallergia tünetei a tavaszi-nyári időszakban heteken, sőt hónapokon keresztül is megkeseríthetik a betegek életét. Poliszenzitizált személyek esetén több allergénre is tünet jelentkezik, így előfordul, hogy míg az egyik növény pollenszórása épp a végéhez közeledik, a következő allergén virágzása máris kezdődik. Hiába a jó idő, a kirándulásokat, a szabadban töltött időt az allergiás tünetek határozzák meg. Az éjszakák is nehezebben telnek: az orrdugulás, tüsszögés miatt a betegek nehezebben alszanak el és az éjszakai alvásuk nem pihentető, emiatt napközben is fáradtabbak. Érthető tehát, hogy megoldást keresnek a probléma kezelésére – ebben nyújtanak segítséget a tüneti szerek, melyek egyik fő csoportját az orrnyálkahártyára helyileg ható, szteroidtartalmú készítmények alkotják.

Az öngyógyítás veszélyei

„A lohasztó hatású orrcseppek recept nélkül is beszerezhető készítmények. Nagy segítséget jelentenek megfázás vagy egyéb légúti betegségek idején, hosszú távú alkalmazásuk azonban akár tönkre is teheti a nyálkahártyát” – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A készítmények a tájékoztatóban leírt ideig alkalmazva hatékonyan enyhítik az orrdugulás tüneteit is: érösszehúzó hatásuknak köszönhetően a gyulladt, duzzadt nyálkahártya térfogata csökken, ezáltal a légzés szabaddá válik. Tartós használatuk azonban nemcsak a hozzászokás veszélye miatt nem javasolt: a megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így az a paradox helyzet jöhet létre, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.

Megoldás receptre

A szteroidtartalmú, helyileg alkalmazott orrcseppek segítségével hosszú távon is eredményesen kezelhetjük a panaszokat. A gyulladáscsökkentő és immunszupresszív – az immunrendszer allergénnel szembeni válaszreakcióját mérséklő – készítmények a duzzanat, ezáltal az orrdugulás megszüntetésével és az orrváladék csökkentésével járulnak hozzá a jobb közérzethez.

A szájon át, tartósan, nagy mennyiségben alkalmazott szteroidokhoz képest itt a mellékhatások elenyészőek – rendkívül ritkán enyhe irritáció, orrnyálkahártya-szárazság, orrvérzés jelentkezhet. Mivel azonban az orrnyálkahártyán keresztül a szteroidoknak csak igen kevés hányada szívódik fel, helyileg fejtik ki hatásukat anélkül, hogy a szervezetet felesleges szteroidterhelésnek tennék ki.

A tünetek javulásához idő kell!

Az akár perceken belül ható, recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppekkel szemben a szteroidtartalmú készítmények alkalmazása során pár napnak el kell telnie, mire javulást tapasztalunk. Ezt azonban megéri kivárni, hiszen a készítmények rendszeres, az orvos utasításai szerint történő alkalmazásával ezután tartós hatást érhetünk el.


forrás: www.fulorrgegekozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!