Élelmiszer-biztonsági tanácsok árvíz idején

Szerző: Szimpatika
A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer-biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben és a földeken megtermelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, az alacsonyabban fekvő területeken pedig szennyeződhetnek a háztartások élelmiszerkészletei is.

A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az aláb­biakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat az ártereken élő ma­gánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

Árvíz előtt

Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, az étel­készítéshez használt eszközöket és a hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emel­kedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket, pl. lefagyasztott dobozos vagy műanyag flakonos üdítőt, jégakkut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később ellenőrizni tudja a hőmérsékletet.

Árvíz alatt

Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). Fontos a gyakori kézmosás is!

Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, a feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha két­ségei vannak, dobja ki!

Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha a lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai mun­kához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.

Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőben ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmér­séklet. Ezen az időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmele­gedni, ami lehetőséget ad a kór­okozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsék­letét, ami még akkor elfogadha­tó, ha nem haladta meg a 8˚C fokot.

A mélyhűtőben tárolt élelmi­szerek, ételek akkor biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen és belsejükben még érezhető­en jégkristályok vannak. Az ilyen termékek még visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

Árvíz után

Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulá­sa után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertá­rolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet!

Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz-minőségű vi­zet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hipós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hipót és 5 perc behatási időt számolva) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyi­ségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközö­ket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki!

Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) a csomagolás külső felszínének lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róluk a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, hogy mit tartalmaz és meddig fogyasztható.

Az árvíz által érintett kartondobozos, papírcsomagolású, celofánnal, fóliával fedett élel­miszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel! Ez vonat­kozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.

Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek; különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni! Ha a termék az árvíz idején még éretlen, és az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható, beérés után alapos tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon! A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg!

Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, láz­zal járnak. Aki ilyen tüneteket észlel magán, forduljon orvoshoz!


forrás:  https://www.nebih.gov.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!