Hogyan készüljünk fel az idei parlagfűszezonra?

2013. 06. 12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Az időjárás talán tartogat még meglepetéseket erre a nyárra, a szokatlanul hűvös napok után kánikula is jöhet, de egy biztos: a parlagfű virágzása idén sem marad el. Mivel legerősebb allergén növényünk pollenszórása augusztusban tetőzik, még nincs késő megelőzni a tüneteket.

Régi és új terápiák

A parlagfű az 1900-as évek elején honosodott meg hazánkban, ahol igénytelensége és agresszív terjedése miatt hamarosan egyre nagyobb területeken jelent meg. A növény térfoglalásával egyenes arányban nőtt az allergiások száma is, és ez a folyamat napjainkban is folytatódik. „Évről-évre több a beteg, korosztálytól függetlenül” – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „Az orvostudomány újabb és újabb megoldásokat kínál az allergia kezelésére: ma már hatékony, mellékhatásokat nem, vagy alig okozó készítmények állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére. Azok számára is tudunk megoldást nyújtani, akik idegenkednek a gyógyszerek szedésétől, esetleg nem találják kielégítőnek azok hatását, vagy akik tartós megoldást keresnek allergiás tüneteik ellen. Számukra javaslom az immunterápiát, melynek segítségével mindez megvalósítható” – mondta el a főorvosnő.

 

Egy kis immunterápia-történet

A módszer valójában nem újkeletű: a 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Alkalmazásának elterjedése az 1900-as évek elejére tehető, fejlődésében a valódi áttörést Leonard Noon és John Freeman kutatók felfedezése jelentette. A kutatók felismerték, hogy ha injekció formájában a beteg szervezetébe juttatják az allergén anyagot, akkor a szervezet idővel megtanulja elviselni azt, ilyen módon pedig az adott pollen hatására fellépő allergiás reakció is megszüntethető. A folyamatos fejlődés és kutatások nyomán napjainkban az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák.

Kedvező tapasztalatok már az első évtől

„A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a terápiát követően pedig 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Betegeim tapasztalatai alapján azonban már a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető” – magyarázza a főorvosnő. „Az első immunterápiás kezeléseket öt éve indítottuk; eddig összesen 175 parlagfű-allergiás beteg kezelését kezdtük meg. A betegek körében végzett felmérés eredményeinek összesítése után látható, hogy 80 százalékuk esetében a tünetek már a kezelés első évében, mintegy 50 százalékkal csökkentek. A javulás ekkor főként a szemtünetek és az orrdugulás terén volt érzékelhető, de az orrfolyás és az enyhe köhögéses panaszok csökkenéséről is sokan számoltak be” – ismerteti dr. Balogh Katalin.

Immunterápia a gyakorlatban

A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Nagy adag allergént juttatnak a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. A kezelés segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatása részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon. Vizsgálatok szerint a kezelés számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását is. Parlagfű-allergia esetén a terápia júniusban még elkezdhető.


forrás: www.allergiakozpont.hu

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!