„Kék tabletta” nők számára?

2013. 06. 10.
Szerző: Szimpatika
A napokban megjelent hírek szerint pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteront tartalmazó készítményről prof. Balázs Csaba endokrinológust kérdeztük.

Külső és belső okok

A bevezetni kívánt termékről szóló hírek alatt felsorakozó kommentekben férfiak és nők véleményeit egyaránt olvashatjuk. Egyesek örömmel fogadják a tabletta érkezését, mert régóta húzódó problémájukra remélnek tőle megoldást, míg mások szerint a kapcsolatokban fellépő szexuális problémákat nem lehet pirulákkal orvosolni. Tény, hogy a női libidó csökkenésének hátterében több ok is állhat. „Jól működő kapcsolatban is problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság, ezen túl pedig egészségügyi problémák is okozhatják, ha a nő nem, vagy csak alig fogadja párja közeledését. A libidó csökkenése gyakori jelenség a menopauza időszakában lévő hölgyek esetében, de kiválthatja a depresszió elleni gyógyszerek tartós szedése vagy a megszakítás nélkül adott hormonális fogamzásgátlás is” – sorolja a lehetséges okokat Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont orvosa. A szexuális vágy csökkenését a hormonális egyensúly felborulása is okozhatja, mely leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködésére vezethető vissza. Az elváltozás hosszú időn át, lappangva alakul ki, így a szerteágazó tünetek miatt a betegek gyakran csak későn részesülnek a megfelelő kezelésben.

Férfiaknál is előfordulhat

„A pajzsmirigy és a libidó között összefüggésre már korábban is több vizsgálat és megfigyelés utalt. Saját klinikai élményem volt, amikor egy 30 év körüli asszony megkeresett, akit pajzsmirigybetegsége miatt kezeltem. Esetükben a férj által kezdeményezett válásig súlyosbodott a helyzet” – számolt be tapasztalatairól a professzor. Az utóbbi évek kutatásai egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy mindkét nemben csökken a szexuális aktivitás a pajzsmirigy alulműködése esetén. A jelenség tehát nem csak a nőket veszélyezteti; a hormonális egyensúly felborulása mindkét nem esetében a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. Ha valaki a libidó csökkenését tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, különösen, ha ez szokatlan fáradtsággal, levertséggel is jár. Szintén figyelmeztető tünet, ha a korábbi étkezési szokásaink és megszokott fizikai aktivitásunk mellett látszólag ok nélküli hízást tapasztalunk, de a szabálytalan menstruációs ciklus és az elhúzódó hajhullás is intő jel lehet.

A pajzsmirigy és a libidó összefüggései

Mint minden szokatlan tünet vagy fájdalom esetében, ne az legyen az első megoldás, hogy egy pirulával akarjuk megszüntetni a panaszokat. Így sokszor csak a tünetet fedjük el, de a valódi probléma kezeletlen marad. A libidó kedvezőtlen alakulása gondos endokrin kivizsgálást igényel, amelynek része a tünetek, előzmények megbeszélése, a hormonok meghatározása és a kezelés elindítása, ellenőrzése. A fizikális vizsgálat mellett a legfontosabb a hormonális és az immunológiai tesztek elvégzése, emellett a pajzsmirigy izotópos, illetve ultrahangos vizsgálata is indokolt lehet.

Megfelelő kezeléssel a nemi vágy is visszatér

A kezelés a hiányzó hormonok bevitelét jelenti, a hatás jellemzően néhány héten belül érezhető. Amerikai kutatók a libidó teljes visszatérését észlelték azokban a betegekben, akiknél a tünetek hátterében a pajzsmirigy csökkent működése állt. Szükséges azonban megjegyeznünk, hogy a libidó rendkívül összetett biológiai folyamat, amelynek csak egyes típusai vezethetők vissza a pajzsmirigy megbetegedéseire. Érdekes és fontos tény, hogy a nők libidójának létrejöttében a férfi nemi hormonnak (tesztoszteron) és a mellékvese hormonjának (dehidroepiandoszteron) meghatározó szerepük van. Jól tudjuk, hogy a tesztoszteronszint férfiakban magasabb, ez a hormon felel többek közt a férfias jelleg – izomzat, fokozott szőrösödés – kialakulásáért. A tesztoszteronszint nők esetében lényegesen alacsonyabb, külső forrásból, ellenőrizetlenül történő bevitele ezért előre nem látható következményekkel járhat.

Átfogó szűrőprogram és önvizsgálat

A pajzsmirigybetegségek – különösen a nők körében – népbetegségnek számítanak. A helyzet súlyosságát felismerve az új nemzeti szűrőprogram a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente javasolja elvégeztetni. A betegség korai felismerésében segíthet a rendszeres, otthon is elvégezhető önvizsgálat:

1. Álljunk szemben egy tükör elé!
2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét!
3. Igyunk egy korty vizet!
4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)!
5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás vagy daganat rendellenességet jelezhet.


forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!