Elsősegély osztálykirándulásra

Szerző: Csimár Kamilla
Május az osztálykirándulások időszaka, aztán kezdődik a nyár, jönnek a táborok. Mindenképp ajánlott, hogy ilyen alkalmakkor a gyerekeknél vagy a rájuk felügyelő pedagógusoknál legyen elsősegélydoboz. De mi kerüljön bele? Erről kérdeztük dr. Háznagy Krisztinát, a Bazsalikom Patika (1116 Budapest, Bazsalikom utca 60.) gyógyszerészét.

Ragtapasz, fertőtlenítőszer általában akad ott, ahol sok gyerek megfordul. Ha ezek megvannak, mit kell szem előtt tartani a sebkezelésnél?

Igen, az elsősegélydoboznak elengedhetetlen kellékei a kisebb sebek, horzsolások ellátásához szükséges kötszerek. Ha megtörténik a baj, a sérülést először bő, folyó vízzel ki kell tisztítani, majd fertőtleníteni kell valamilyen jódszármazékot tartalmazó készítménnyel, ezt követően pedig vágott, steril gézlap, illetve vágható vagy téphető ragtapasz segítségével óvjuk meg a szennyeződésektől. Természetesen a különböző méretben és (a gyerekek nagy örömére) sokféle színben kapható gyorstapaszok is nagyon praktikusak. Érdemes magunkkal vinni sebgyógyulást segítő kenőcsöt is. Mélyebb, erősebben szennyezett sérülés esetén orvoshoz kell fordulni, ilyenkor szükség lehet tetanusz elleni védőoltás beadására is.



Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal?


A legáltalánosabb probléma, ami gyógyszeres segítséggel orvosolható, az a láz. Lázcsillapítót kisebb gyermekeknél kúp, nagyobbaknál folyadék vagy tabletta formájában alkalmazhatunk. Itt elsősorban az ibuprofen- és a paracetamoltartalmú készítmények jöhetnek szóba, melyek fájdalom- és lázcsillapítók is egyben.
Hasmenés esetén a széntabletta bevétele mellett rendkívül fontos a folyadékpótlás.
Sajnos a nyári táborok alkalmával is kell számolnunk megfázásos tünetekkel. Itt az elegendő mennyiségű meleg, mézes tea, a gyümölcsök és a papír zsebkendő mellett a különböző, gyógyszertárakban is kapható torokfertőtlenítők, köhögés esetén a kanalas köptetők segítenek a betegség leküzdésében és a súlyosabb légúti megbetegedések megelőzésében. Ha a baj ennél komolyabb, az orvos dönt majd az antibiotikum szükségességéről.

Előfordulhatnak különböző természeti tényezők vagy ételek által indukált allergiás, túlérzékenységi reakciók. Ebben az esetben gyors enyhülést a kalcium-pezsgőtabletta hozhat. A gyermek hazatérése után érdemes kivizsgáltatni az allergia okát, az allergén későbbi elkerülése végett. Abban az esetben, ha a gyermek rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a szülő ne felejtse el erről a pedagógust időben tájékoztatni.

A sok csapadék miatt rengeteg a belvíz, áprilisban nagy áradások voltak, ami valószínűleg komoly szúnyoginváziót fog eredményezni. Mi a helyzet a rovarcsípésekkel, hogyan védekezhetünk ellenük?

A nyári táborozás kellemetlen velejárói a szúnyogcsípések. Mivel borzasztóan viszketnek, ha az ember nem figyel oda, nagyon hamar vérző sebbé vakarhat egy-egy csípést, ami aztán hegesen, lassan gyógyul csak be. Erre a problémára kedvezően hat a sokak által ismert, kellemesen hűsítő hatású, gél állagú, antihisztamin-tartalmú kenőcs, ami enyhébb napégéseknél is nyugtatja a gyulladt bőrt, csillapítva annak pirosságát. Manapság már rendkívül sokszínű a szúnyog- és egyéb rovarriasztók palettája, melyek a bőrre kenve vagy spray formájában permetezve óvnak minket az apró vérszívóktól.

Mi a helyzet a veszélyesebb rovarokkal: a darázzsal, a méhhel, a bögöllyel vagy a kullanccsal?


Darázs-, illetve méhcsípés esetén ajánlott azonnal egy 500 mg-os kalcium-pezsgőtablettát vízben feloldva meginni. Abban az esetben, ha a csípés nagyon megdagad és bevörösödik, esetleg komolyabb allergiás tünetek is megjelennek, a hideg vizes, ecetes borogatás mellett célszerű azonnal orvoshoz fordulni.

Aki már vett részt erdei, kirándulós táborban, tudja, hogy kullancsok után kutatva minden este érdemes átnézni a résztvevők testfelületét, különös tekintettel a hajlatokra és a hajas fejbőrre. A kullancsot egy megfelelő csipesz segítségével bárki könnyen el tudja távolítani, így megelőzhetővé válnak az általuk hordozott komoly betegségek szövődményei. Kiránduláshoz ajánlott a zárt ruházat és kullancsriasztó alkalmazása is.

Mire érdemes még figyelnünk?

A megfelelő napvédelemre. A gyógyszertárak polcain ma már számtalan kiváló, korszerű napvédő készítmény megtalálható. Ezek állagukban, alkalmazási módjukban, de ami a legfontosabb, fényvédő faktorukban különböznek egymástól. Léteznek különösen érzékeny, vagy külön gyermekek számára kifejlesztett termékek is. Ha a napégés folyományaként a fájdalom és a bőrpír mégis fellép, több bőrnyugtató, hűsítő, regeneráló és gyulladáscsökkentő, dexpanthenolt tartalmazó krém, hab is kapható.

A napégés mellett a napszúrás is gyakran okozhat problémákat. Ezt célszerű megelőzni a haj vizesen tartásával, vagy kendő, sapka viselésével. A kellemetlen tünetként jelentkező lázat, fejfájást, hányingert egy nyugodt, hűvös szobában, borogatással, láz- és fájdalomcsillapítóval csökkenthetjük.

A fent említett esetekkel jó tisztában lenni, de azért remélhetőleg nem ezek miatt marad emlékezetes a várva várt nyári táborozás!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!