Miért vonítanak a kutyák?

2013. 06. 03.
Szerző: Szimpatika
A tudósok számára mindmáig rejtély, hogy valójában miért vonítanak a kutyák. Egy azonban biztos: ez a szokásuk még az őseiktől ered. Akinek van kutyája, az tapasztalhatja, hogy ha szirénázó autó süvít el a közelben vagy valamelyik ebtárs a rázendít a környéken, az övé is keservesen vonítani kezd. A magyarázat pedig nem abban rejlik, hogy a zavaró hangok esetleg sértik a kutya fülét: a hajlamot távoli ősétől, a farkastól örökölte. Az ugatáshoz vagy morgáshoz hasonlóan ugyanis a vonítás is egyfajta ösztönös kommunikációs forma, amely mélyen beágyazódott a farkasok viselkedési normái közé.

A LiveScience.com tudományos hírportál összeállítása szerint a vadonban a vonítás általában kétféle üzenetet hordozhat. Lehet kemény figyelmeztetés, amellyel a rivális falka tagjainak a tudtára akarják adni, hogy tiltott területre tévedtek, vagy lehet gondoskodó jelzés, amellyel utat kívánnak mutatni egy eltévedt társuknak, hogy visszataláljon a közösségéhez.


A kutatók úgy vélik, hogy a vonítással – válaszul a szirénázásra vagy az ugató társak harsonájára – a házi négylábúak is olyasmit szeretnének kifejezni, hogy „kotródj a területemről!”, vagy hogy „hol vagytok, srácok? Engem itt találtok!”.
Ha pedig a hűséges kedvenc akkor szólal meg, amikor a gazda éppen elmegy otthonról vagy egy idegen helyen egyedül hagyja őt, akkor valószínűleg tőle, mint a falka vezérétől vár választ, esetleg ösztönei azt súgják neki, hogy vonításával haza (vissza) tudja vezetni oda, ahol ő van. 

A négylábúak voníthatnak akkor is, amikor unatkoznak és tulajdonképpen „beszélgetőpartnert” keresnek maguknak. Ilyenkor azért választják ezt hangjelzési formát, mert az messzebbre elhallatszik, mint az egyszerű ugatás.

 

Forrás. MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!