Nem győzték a munkát a méhek: átlagos gyümölcstermés várható

2013. 05. 30.
Szerző: Szimpatika
A hirtelen felmelegedés utáni gyors lefolyású virágzás és a méhek alacsony száma miatt nem lehet az idén kiemelkedő gyümölcstermésre számítani. Az ok prózai: a megfogyatkozott méhcsaládok egyszerűen nem győzték a sok munkát, ami a fák beporzásával jár.

Bár az Állami Gyümölcskutató Intézet szakemberei kiváló szezont jósoltak a gyümölcsfák virágzásakor, kiderült, hogy a robbanásszerűen bekövetkezett meleg a különböző fajtájú fákon egyszerre nyitotta meg a rügyeket, így a méhek szinte képtelenek voltak eredményes munkát végezni. Ráadásul nehezítette a helyzetet, hogy jóval kevesebb méh jutott a virágokra, a többségük ugyanis sokáig a kaptárban maradt, így nem tudott kialakulni a megfelelő rajmennyiség.

„A hirtelen felmelegedés következtében a nyugalmi állapotban lévő bimbók kinyíltak, és a megszokott sorrend helyett most minden fafajta szinte egyszerre borult illatos virágba. Ez az összecsúszás bizony megzavarta a természet rendjét, a megtizedelt méhek pedig egyszerűen nem tudtak megbirkózni a feladattal, nem sikerült minden virágot beporozniuk” – mondta el Szügyi Sándor, a kutatóintézet munkatársa. Ha kiemelt termés nem is várható, a szakember azért mindenkit megnyugtat: bár a méhek hatékonysága ezúttal elmaradt a várt értékektől, az átlagos gyümölcsmennyiségre így is lehet számítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!