Visszér terhesség alatt - eltünnek-e a szülést követően?

2013. 05. 21.
Szerző: Szimpatika
Forrás: tromboziskozpont.hu
Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok a terhesség alatt alakulnak ki. Jó hír, hogy ezek egy része a szülést követően elmúlik. A megváltozott hormonháztartás, a megnövekedett vérmennyiség és a nyomás alá kerülő hasi véna jelentette visszérkockázat kiemelt figyelmet igényel, ha meg szeretné őrizni lábai egészségét és szépségét.

„Leggyakrabban az alsó végtagokon alakulnak ki kanyargós, kidudorodó, kékes-lilás színű visszértágulatok. A nők 25%, de egyes felmérések szerint 50%-át, a férfiak 10%-át érintik” – vázolja fel a helyzetet dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebésze. A visszerek sokszor tünetmentesek, mindössze esztétikailag zavaróak. Ha panaszokat okoznak, akkor azok a fájdalom, a feszülés érzése és a fáradt, nehéz láb. A tünetek estére fokozódnak, különösen egész napos állást vagy ülést követően. A kanyargós visszerekben a vér áramlása lassul, könnyen betrombotizál. Ilyenkor gyulladás alakul ki, a bőr vörössé, meleggé válik és ki is sebesedhet.

A nők egy részénél a visszértágulatok a terhesség során alakulnak ki, illetve a már meglévők ilyenkor rosszabbodnak. Ennek hátterében az áll, hogy a magzat növekedésével nyomás alá kerül a hasi nagy véna, ezáltal emelkedik a nyomás a láb vénáiban, feszítve azok falát. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terhesség alatt a magasabb progeszteronszint hatására fellazulnak a kötőszövetek és gyengül a vénák falának tartása.

Nagyobb a visszértágulat kialakulásának esélye, ha a szülők, nagyszülők is visszérbetegek. A genetika mellett hajlamosító tényező az elhízás, a túlsúly, az ikerterhesség, illetve a tartós állással vagy üléssel járó munka is.

Mit tehet a terhesség alatt a visszértágulat megelőzéséért?

– Végezzen rendszeresen – óránként – lábtornát!

– Tartsa testsúlyát az egészséges tartományban!

– Pihentesse lábait felemelve – üléskor fektesse zsámolyra, fekvéskor kispárnára!

– Ne üljön vagy álljon tartósan!

– Aludjon a bal oldalán! A nagy hasi véna a jobb oldalon halad, így azt a bal oldalon fekvésnél kevésbé nyomja a magzat.

– Viseljen kompressziós harisnyát! Ez segíti a vénák falának tartását, a vér áramlását.

– Szedjen a vénafalat erősítő étrend-kiegészítőket!

„A tanácsok betartása különösen nyáron fontos, amikor a meleg még tovább rontja a vénás keringést és előhozza a visszereket” – figyelmeztet dr. Sepa György.

Jelentős panaszokat okozó, a szülést követően is fennmaradó visszerek esetében szakorvosi kezelés válhat szükségessé, amely szklerotizáló injekciót, illetve hagyományos, lézerrel elvégzett, vagy a legmodernebbnek tartott rádiófrekvenciát alkalmazó műtétet jelenthet.


www.tromboziskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!