Vérnyomáscsökkentés alternatív módszerekkel

2013. 05. 15.
|
Bizonyos alternatív terápiás módszerek – elsősorban az aerob testedzés és az ellenállással szemben végzett gyakorlatok – csökkentik a vérnyomást, ezért alkalmazásuk kiegészítő kezelésként mérlegelhető a hipertónia diétás és gyógyszeres terápiája mellé – áll az American Heart Association április 22-én közzétett állásfoglalásában.

A biofeedback technikák, valamint az eszközasszisztált lassú légzés esetében nem ennyire meggyőzőek a bizonyítékok, de kisebb mértékben valószínűleg ez utóbbi technikák is alkalmasak a vérnyomás csökkentésére. Más alternatív terápiás módszerek (pl. meditáció, jóga, relaxációs terápia, stresszcsökkentő technikák, akupunktúra) vonatkozásában egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy ezek a módszerek is bekerülhessenek a magas vérnyomás alternatív kezelési módjai közé.

Ezek volt a fő megállapításai az American Heart Association (AHA) tudományos állásfoglalásának, amelyet azzal a céllal állítottak össze, hogy „tudományosan naprakész bizonyítékokkal szolgáljon egyes alternatív módszerek vérnyomáscsökkentő hatásáról”. „Az állásfoglalás ugyanakkor gyakorlati javaslatokat is nyújt az orvosoknak arról, miként építhetik be az alternatív módszereket a mindennapi gyógyító munkájukba” – hangsúlyozza dr. Robert D. Brook, az állásfoglalást összeállító bizottság vezetője.

Az utóbbi hat év szakirodalmának áttekintése során 124 vizsgálatot találtak a viselkedésterápiás módszerekről, 105 közleményt a nem invazív módszerekről és eljárásokról, és 773 cikket a testmozgásra alapozott vérnyomáscsökkentő sémákról. A fellelt vizsgálatok összességében nem voltak igazán jó minőségűek. Többségük obszervációs vizsgálat volt, és még a véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok értékét is csökkentette, hogy sok esetben nem megfelelő randomizációs módszereket alkalmaztak, nem volt optimális a kontrollcsoport összetétele, kicsi volt a mintanagyság, illetve a résztvevőket csak rövid ideig követték nyomon. Az áttekintett vizsgálatok jelentős részében az eredményeket többféle faktor is torzította, részben a kiválasztással, illetve a betegek együttműködésével kapcsolatban.

A bizottság összességében megállapította, hogy „120/80 Hgmm-nél magasabb vérnyomás esetén célszerű fontolóra venni a kiegészítő terápiás módszerek alkalmazását a vérnyomáscsökkentés elősegítésére”. Mivel azonban egyelőre nincs olyan alternatív módszer, amely legalább 20/10 Hgmm-rel lenne képes csökkenteni a vérnyomást, „az ilyen mértékű vérnyomáscsökkentésre szoruló betegeknél az alternatív módszereket csak a megfelelő gyógyszeres stratégiák alkalmazását követően lehet bevezetni”. Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az alternatív módszerek csupán 2−10 Hgmm-rel csökkentik a szisztolés vérnyomást. Éppen ezért csak a betegek kisebb részénél lehet más módszerek nélkül elérni a terápiás célt, akkor, ha a vérnyomás legalább 10/5 Hgmm-rel meghaladja a terápiás célértéket.

Az összes alternatív terápiás módszer közül az aerob testedzés hatása tűnik a leginkább bizonyítottnak, mely a vérnyomás csökkentésén túl javítja a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, köztük a lipidprofilt és a vércukorszintet is. „Számos obszervációs kohorszvizsgálat is arra utal, hogy az aerob testmozgás dózisfüggő módon mérsékelheti a szív- és érrendszeri kockázatot” – hangsúlyozza dr. Brook. Ennek ismeretében az aerob testmozgást elsődleges alternatív módszerként kell számba venni a vérnyomáscsökkentés elősegítésére.

A rezisztenciatréning vérnyomáscsökkentő hatását szintén meggyőző bizonyítékok igazolják, ugyanakkor javítják a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat is, ezért – ahogyan az állásfoglalás fogalmaz – „erősen javasolhatók”. A betegek többségénél a mozgást aerob vagy a rezisztenciát javító gyakorlatokkal lehet kezdeni (önállóan vagy a kétféle testedzést kombinálva), amennyiben nem áll fenn a testedzés ellenjavallata, illetve a beteg hajlandónak mutatkozik az aktívabb életmódra. Amennyiben ez nem hozza meg a kívánt eredményeket, úgy az orvos másfajta mozgásformákkal egészítheti ki a programot.

Egyelőre nem tisztázott, milyen hosszú ideig célszerű próbálkozni az adott alternatív terápiás módszerrel, mielőtt az orvos döntene annak eredményességéről. „A 3 hónap ésszerű időkeretnek tűnik: amennyiben az említett módszerek valóban hatásosak, az ennyi időn belül többnyire már megmutatkozik a vérnyomás csökkenésében” – javasolja dr. Brook.


Dr. Simonfalvi Ildikó  (forrás: Family Practice News https://www.medicalonline.hu )
Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el