A visszeres láb is lehet ápolt

Szerző: Szimpatika
Kanyargós, duzzadt erek, lilás, pókhálószerű képződmények és kényszeres fásliviselés helyett a visszerek ma már műtéti úton, vagy kisebb beavatkozásokkal is eltüntethetők. A panaszok kiújulásában az életmódnak is nagy szerepe van, emiatt azonban senkinek sem kell lemondania az ápolt lábakról.

Pókhálók és duzzadt erek

Álló helyzetben a felszínes erek a szív szintjétől lefelé egy bizonyos fokig teljesen természetes módon kitágulnak. Magasabb hőmérséklet esetén ez a folyamat még inkább megfigyelhető: jellegzetes például a nyári melegben a buszmegállóban hosszabb ideje egy helyben álldogálók kezén megjelenő értágulat. Kóros folyamatról akkor beszélünk, ha a vénák kanyargósan, zsákszerűen kidomborodnak és izmos faluk elernyed. Ez érintheti a mély és felszíni vénákat egyaránt. A jelenség esztétikai okokból az alsó végtagon zavaró leginkább.

Gyógynövények és pakolások

A visszerek kezelése érsebész feladata, a probléma létezéséről azonban a kozmetikusnak is tudnia kell. „A visszerek soha nem egyik napról a másikra alakulnak ki” – magyarázza Peterman Krisztina szépségterapeuta, a Dermatica kozmetikusa. „Lényeges, hogy időt és figyelmet fordítsunk az ápolásukra, mivel elhanyagolt esetben súlyos szövődményeket okozhatnak. Ha a vendég felhívja rá a figyelmet, a kezelések ideje alatt ügyelni kell, hogy a lába felpolcolt helyzetben legyen, ezzel is tehermentesítve a vénákat.”

Aromaterápiával foglalkozó kozmetikus otthoni ápoláshoz használható krémeket, borogatásokat ajánlhat. A leggyakrabban használt gyógynövények a feketenadálytő, a tölgyfakéreg, a macskagyökér, az orbáncfű, a vadgesztenye, az árnika és a kökörcsin. Mindegyik növény felhasználási módja más – a szakember segít abban, hogy melyiket kell külsőleg, és melyiket belsőleg alkalmazni.

A vénák felett a bőr elvékonyodhat, elszíneződhet, de meg is keményedhet. Kezdeti stádiumban jótékony hatású a finom mozdulatokkal végzett masszázs, későbbi fázisban azonban ez szigorúan tilos! Ezen kívül speciális folyadékba áztatott pólyával a vendég lábát combtőig be lehet fáslizni, majd 20-30 perces hatóidő után a rugalmas pólya eltávolítható.

A természetes növényi kivonatok és a belőlük készült kozmetikumok is igen gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben. A kozmetikus pakolásként a hatóanyagokat direkt módon, nagy koncentrációban is bejuttathatja a bőrbe.

A gyantáról nem kell lemondani

Állapottól függetlenül igaz, hogy a visszeres lábat nem jó tartós meleg hatásának kitenni. Nem javasolt ezért a szaunázás, de a forró termálvízben való hosszas ücsörgés is megfontolandó. Bizonyos kozmetikai kezelések is melegítő hatással rendelkeznek: nem javasoltak ezért a melegítő krémes masszázsok és bizonyos fogyasztó kezelések sem. Egyértelműen tévhit azonban a gyantázás kerülésének szükségessége. „A meleg gyanta a felhordást követő pár másodpercen belül kihűl, majd rögtön el is távolítjuk, így tartós meleg hatásról természetesen nem beszélhetünk” – mondja Peterman Krisztina. Senkinek sem kell tehát lemondania a szőrtelenítés egyik jól bevált, tartós megoldást nyújtó formájáról. Az előzőekben felsorolt hatóanyagokkal, gyógynövényekkel végzett ápoló kezeléseknek köszönhetően pedig a fáradt lábak is felfrissülhetnek.

www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!