Elegendő-e a vörösvértestszámunk a sportoláshoz?

Szerző: Szimpatika
A normális vörösvértestszám 4-5,2 millió darab mikroliterenként. De mennyi szükséges a sportoláshoz? A sport és a vörösvértestek kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa beszélt.

„Szervezetünk legnagyobb energiaátalakító szerve az izomzat. A szénhidrátokban, zsírokban, fehérjében tárolt kémiai energiát alakítja át egy égetési folyamattal mozgási energiává. Ehhez az égetéshez oxigén szükséges, melyet a légzéssel, a levegőből nyerünk” – magyarázza Szélessy főorvosnő. A tüdőbe jutó levegőből az oxigént a vörösvértestek szállítják el a szöveteinkhez, így az izmainkhoz is. Az izom működését befolyásolja, hogy a levegőből mennyi oxigént sikerül az izomhoz eljuttatni. Amennyiben csökken a levegő oxigéntartalma – pl. magas hegyekben –, vagy romlik a tüdő légzőfunkciója – pl. tüdőgyulladás esetén –, illetve csökken a vér oxigénszállító képessége – pl. csökken a vörösvértestek száma, vagy bennük a hemoglobin mennyisége –, az izmok oxigénellátása kárt szenved, az izom teljesítménye csökken.

Az izmok oxigénellátásának biztosítására a szervezet többféle mechanizmust is használ: rövid távon megnöveli a légzésszámot és a pulzusszámot, hosszú távon pedig a vörösvértestszámot emeli meg.

A vörösvértestek számának emeléséhez szervezetünk egy hormonszerű anyagot termel, aminek hatására a csontvelőben fokozódik a vörösvértestek képződése. Ezt az anyagot eritropoetinnek hívják, és a vesében elhelyezkedő speciális sejtek termelik; a termelését kiváltó inger az oxigén nyomásának csökkenése a veseszövetben. Természetesen a fokozott vérképzéshez fokozott alapanyag-bevitel is szükséges: fokozni kell a vas és a folsav, a B-vitamin stb. bevitelét is.

Légszomj az edzőteremben

Utóbbi időkben megfigyelhető, hogy – jellemzően edzőtermekben sportolóknál – az izom mennyiségének növelését nem követi a vörösvértestek számának növekedése, és relatív vérszegénység alakul ki. A jelenség magyarázata egyszerű: míg a testépítő a fokozott fehérjebevitellel figyel az izom növelésére, elfelejti elfogyasztani a vörösvértestek képződéséhez szükséges vasat és folsavat. Az izommennyiséggel nem arányos teljesítmény, kifáradás esetén érdemes vérképvizsgálattal ellenőrizni a vörösvértestek mennyiségét és állapotát, és kiegyensúlyozott táplálkozással segíteni a vérképzést.

A teljesítmény fokozása a vörösvértestek segítségével

A sportolás másik oldala, amikor a vörösvértestszám szándékos emelésével történik az izmok teljesítményének fokozása. Ennek egyik módja a ritkább légköri nyomáson történő edzés, ami tartósabb sportteljesítményt ad, mert a hormonrendszer, a keringés és az anyagcsere egyaránt alkalmazkodnak a körülményekhez. Másik módja a mesterségesen, alkalomszerűen adott eritropoetin. Ilyenkor a szervezet egészének alkalmazkodása elmarad – mindössze a vörösvértestszám emelkedik meg 10-15%kal, ezért az izom teljesítményének növelése rövidebb, időzítéstől függő lesz. A doppingszerként felelőtlenül használt eritropoetin bajt is okozhat, nevezetesen a vér sűrűbbé válik, könnyebben jöhet létre trombózis, akár kis izomsérülést követően is.

„A hétköznapi sportoláshoz a 4-5,2 millió mikroliterenkénti vörösvértestszám elegendő. Emellett azonban minden sportolónak ajánlott odafigyelni a vörösvértestképzést segítő táplálkozásra: fogyasszon húsokat, májat, zöld növényeket, salátaféléket. Illetve a megfelelő kivizsgálás alapján, orvosi tanácsra érdemes folsavat és vasat gyógyszer formájában is bevinni” – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.


Forrás: Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!