Messzelátó: kreatívan a zöldebb jövőért

2013. 05. 10.
Szerző: Szakszon Réka
Szappankészítéssel és kenyérsütéssel, Öko Különítménnyel és Zöld Otthon Akadémiával vár mindenkit a Messzelátó Egyesület. Különböző programjain a szervezet környezetbarát háztartásvezetésre és fenntartható városi létre tanítja mindazokat, akik színesebbé (vagy legalábbis zöldebbé) szeretnék tenni az életüket.

Nem kell messzire mennünk a Blaha Lujza tértől, könnyen megtaláljuk a tipikus belvárosi házat, ami a zöld egyesületet rejti. Szürke kívülről, körfolyosós belülről, és kicsit szorongsz, mikor belépsz a nyekergő ajtajú liftbe. Aztán kinyílik a liftajtó a harmadikon, már bent is vagy a legközelebbi lakásban, és hirtelen egy szép, új világba érkezel.

A Messzelátó irodájában két dologba jó eséllyel belefutsz: az egyik a kreativitás, a másik a multikulturalitás. A nemzetközi légkört az egyesület önkéntesei biztosítják: minden évben más országból érkeznek fiatalok, akik a programok szervezésében segítenek, és saját ötleteiket is hozzáteszik az egyesület életéhez. Ők írják a Messzelátó blogját, ahol olyan, az egyesület témájába vágó hasznos bejegyzésekkel találkozhatunk, mint a „Hogy takarítsuk ki a lakásunkat természetes anyagokkal?” vagy a „Mi a francot lehet kezdeni a nejlonzacskókkal?” sorozatok. A Messzelátó nemcsak fogad, hanem küld és „cserél” is fiatalokat: az EVS (European Voluntary Service) önkéntes programmal és a rövidebb távú ifjúsági cserékkel sokan járták már be Európát a szervezet segítségével.

Nem kell sokat tudni az egyesület tevékenységeiről ahhoz, hogy a belvárosi irodájukba belépve a kreativitás és a sokszínűség azonnal szemet szúrjon. A különböző foglalkozásokon készített szappanok, ékszerek, kozmetikumok lepik el a polcokat és asztalokat. A falakat az éppen aktuális projektjeik színes molinói borítják. De mi áll a jól hangzó nevek mögött?

Rendszeresen visszatérő programjuk a Zöld Otthon Akadémia. A havonta többször megrendezett workshopokon tudatos és környezetbarát háztartásvezetésre oktatják a hallgatókat. Vagyis szappant főznek, sajtot és tésztát készítenek, kenyeret sütnek, ökokozmetikumokat kevernek. Az akadémiát kijárók diplomával lehetnek gazdagabbak, miután elhagyják az iskolát. Ebben a suliban nem a szokásos tananyagot próbálják a diákok fejébe verni, hanem olyan praktikus információkkal látják el a tanulókat, amiket a későbbiekben is fel tudnak használni.

A Messzelátó 2010-ben indította el az „50 kilométeres diéta” kampányt, amit azóta többször (utoljára 2012 őszén) is megszerveztek. A programban részt vevők vállalják, hogy egy hónapon keresztül élelmiszereik minél nagyobb hányadát 50 km-es körzetből szerzik be. A közösségi keretek közt szervezett diéta célja, hogy helyi, szezonális ételekből, fenntartható módon és egészségesen tanuljanak meg táplálkozni az érdeklődők.

 

Hasonló célokkal alakult a Szatyor Bevásárló Közösség, amelynek működtetésében tevékeny szerepet vállal az egyesület. Az ötlet néhány lelkes, környezettudatos vásárlótól származik, akik célként tűzték ki, hogy magas minőségű, helyi termékeket áruljanak, barátságos áron. A mostanra már sikeresen működő vállalkozás üzemelteti a Szatyorboltot, és online vásárlásra is van lehetőség a honlapjukon keresztül.

Március elején új akcióba kezdett a Messzelátó: Craftissimo névvel hirdettek egyhetes workshopot, melynek során a szociális vállalkozás alapjait mutatták be kezdőknek. Az ingyenes nemzetközi képzésen előadásokkal, beszélgetésekkel, műhelymunkákkal és boltlátogatással próbáltak segítséget nyújtani azoknak, akik saját vállalkozást szeretnének indítani szociális témában. Legyen szó adományboltról, környezetbarát termékek forgalmazásáról vagy saját termelés beindításáról, a kezdő vállalkozók a Craftissimón megkaphatták az első lökést, hogy az ötlet ne csak baráti beszélgetésekben merüljön fel, hanem meg is valósulhasson.

A rendszeres programokon kívül sem unatkoznak az egyesületnél: alkalmanként ruha- vagy növénycserét tartanak, erdei túrákat és közös piaclátogatást szerveznek, a nyári fesztiválokon környezeti problémákról beszélnek, télen pedig a karácsonyi ajándékgyárban készítenek újrahasznosított, a fenntartható életmódnak megfelelő és olcsó ajándékokat.

„A látszat néha csal”, „nem csak a külső számít” – és halmozhatnánk még a közhelyeket. A lényeg, hogy érdemes benézni a házak szürke falai mögé, hátha egy zöld szigettel találkozunk a nagyvárosi lét közepén. Ahova érdemes visszajárni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!