Asztma: tájékozódjunk a megfelelő kezelés érdekében!

Szerző: Szimpatika
Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka, felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Az asztma világnapján a szervezők a betegség megismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Tájékozódjon a betegségről!

A Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) kezdeményezésére 1998 óta május első keddi napja minden évben az asztmáról és az asztmás betegekről szól. A nemzetközi világnapon a szervezők 2013-ban is folytatják a tavaly megkezdett kampányt: a „You Can Control Your Asthma” jelmondatú esemény célja idén is az, hogy felhívják a figyelmet a betegség kezelésének, kézben tartásának fontosságára. Az asztma krónikus betegség, azonban megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. „A betegség feletti kontroll legfontosabb eszköze az információ” – hangsúlyozza dr. Farkas Márta, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza. Kisebb gyermekek esetében ez elsősorban természetesen a szülők tájékoztatását jelenti, azonban életkoruktól függően sok esetben a gyermekek is képesek önállóan, betegségtudat nélkül, nagy odafigyeléssel betartani a gyógyszerszedési és esetleg életmódbeli szabályokat.

Ismerje fel a tüneteket!

A világnap alkalmából megjelent kiadványok között találunk kifejezetten szülők részére készült ismertetőt is, melyben többek közt a gyermekkori asztma felismeréséről is olvashatunk. „Az asztma hatékony kontrollálásának eléréséhez és a betegség szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés az, hogy idejében ismerjük fel a tüneteket” – figyelmeztet dr. Farkas Márta. A gyermekkori asztma megjelenésének időpontja óvodás- vagy kisiskoláskor környékére tehető. Természetesen itt is léteznek kivételek, tehát fiatalabb korban is érdemes figyelnünk a kezdeti jelekre. Asztmára utalhat:

– ha a gyermek légúti fertőzések kapcsán nehézlégzésre, zihálásra panaszkodik;

– ha a sírás vagy a nevetés rendszeresen köhögési rohamot vált ki;

- ha futás vagy egyéb testmozgás során könnyen kifárad, nehezen kap levegőt, köhög.

Hagyományos kezelés és immunterápia

Az asztma kezelésének célja a légutak gyulladásának csillapítása és ezáltal a rohamok megelőzése. Az inhalációs készítmények biztonságosan alkalmazhatóak már gyermekkorban is a tünetek kezelésére, de a kontroller terápia beállítása minden esetben személyre szabottan kell, hogy történjen. Ehhez szükséges a rendszeres orvosi ellenőrzés – évente legalább 2-3 alkalommal. A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy oki kezelési lehetőség is: az allergénspecifikus immunterápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nem csak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését is befolyásolja. Segítségével az asztmás tünetek és a hagyományos gyógyszerek alkalmazása is jelentősen csökkenthető. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik.

A szakszerű kezelés mellett célszerű a környezetben előforduló, rohamokat provokáló tényezőket is minimalizálni. Ennek jegyében a kiadvány a gyermek közelében, különösképp a lakáson belüli dohányzás kerülésére hívja fel a figyelmet.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!