Grillparti A Macsó Lecsó séfjének útmutatásával

2013. 05. 07.
Szerző: Sallai Ervin
Tavasszal, amikor még nem szökhetünk meg barátaink elől nyaralni, de már nem hivatkozhatunk a téli influenzára sem, bizony kénytelenek vagyunk meghívni őket otthonunkba. Hogy elkerüljük jogos, de kellemetlen kritikájukat a tavaly óta Pató Pál-módra halogatott belső esztétikai javításokkal kapcsolatban, okosan járunk el, ha kerti partit rendezünk.

Természetesen ilyenkor is kénytelenek vagyunk minimális mértékben a lakás belsejével foglalkozni. Apró trükk: az összes mosatlan edényt és ruhát, elöl lévő szánkót, karácsonyfát és egyéb optikailag visszataszító tárgyat helyezzük el egy szobában, borítsuk le egy nejlonnal, helyezzünk mellé egy létrát korongecsettel, és mondjuk azt, hogy festésre készülünk.

Maga a grillezés roppant egyszerű dolog – már az ősember is képes volt rá. Nem kell hozzá más, mint hús, tűz és megfelelő mennyiségű alkohol. Amennyiben az első kettőből kevesebb áll rendelkezésünkre, ésszerű a harmadik alapanyagot oly mértékben felhalmozni, amit a résztvevők száma nem indokol.

A tűz begyújtása.
Sokan ódzkodnak a tűzgyújtó folyadékok, zselék és egyéb furmányok használatától, mondván, hogy elrontják a sült hús ízét. Ilyen nyafka vendégeket ne hívjunk! A húsok sütéséhez parázsra lesz szükségünk. Öntsük hát nyakon a faszenet, brikettet vagy hasábfákat gyújtófolyadékkal, dobjunk rá gyufát, majd temessük el szegény Cirmi macskát, akire az egész lángoló grillező ráborult, amikor sikoltozva próbáltuk eloltani. Ha sikerül egyenletes tüzet csiholni újra a grillezőben, nekikezdhetünk a hús előkészítésének.

Húspácolás.
Egyesek már napokkal a sütés előtt nekifognak a húsok előkészítésének, de az ilyen pipiskedő gurmanokat ne hívjuk meg, sznob fecsegésükkel egyébként is csak elrontanák az összejövetel kellemesen igénytelen hangulatát. A húsok mennyiségét a meghívott vendégek számához mérjük. Férfiakra fejenként 10 szelet sültet, nőkre 2 szelet húst, plusz 4 szelet sült zöldséget számoljunk, metroszexuális barátaink egyenek salátát. Amennyiben ennél kevesebb alapanyaggal gazdálkodunk, adjunk a páchoz több erős fűszert. A páchoz bármilyen fűszert használhatunk. A teljesen össze nem illő, pl. tejszínes–diós–halolajos keverékeket nevezzük ázsiai pácnak, a véletlenül megborult csípős paprikás szószokat pedig mexikóinak. Jelmondat: „Nincs elcseszett étel, csak pikáns!”

Sütés.
A grillezésben kétségkívül a sütés a legunalmasabb rész. Az első öt perc még szórakoztató. Felcsapnak a lángok, borzasztóan férfias, ahogy ott állunk és forgatjuk az ínycsiklandó falatokat, de rövidesen rájövünk, hogy képtelenek vagyunk a fogyasztás tempóját felvenni. Amikor már alig marad időnk inni a sörünkből, taktikát kell váltani. Minden kerti partin akad egy okostojás. Ő az, aki pontosan tudja, melyik hús hány fokon, hány percig sül, aki kurkumát és szerecsendiót keres a spájzban, hogy megbolondítsa az ételt. Hiúságát felpiszkálva könnyen rávehető, hogy az est további részében rabszolgaként forgassa a sülteket a rácson. Ezalatt mi tőlünk eltérő (avagy ízlés szerint azonos) nemű partnerével felvonulunk a hálószobába.

Kínálás.
Előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül tökéletesre a művünk. Ne aggódjunk. Méregerős pálinkával megbéníthatjuk vendégeink ízlelőbimbóit. Absztinens betolakodó esetén (mert ugyebár magunktól ilyet nem hívunk) a nyelv leégetését végezhetjük forró étel kóstoltatásával. Mit tegyünk, ha valamilyen érthetetlen oknál fogva mégis emberi fogyasztásra teljességgel alkalmatlan étket, azaz a szakzsargon által mosléknak titulált sültet készítettünk? Nos, ilyenkor célszerű a végterméket apróra vágni vagy ledarálni, és ízlés szerinti mennyiségű fűszeres vízzel felöntve hortobágyi húsos palacsintává, pörköltté vagy gulyássá hígítani.

Jó hangulatot kívánok. Ne feledjük: nem érhet baj, ha sosem eszünk a főztünkből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!