Gyógynövényekkel a visszerek ellen

2013. 05. 02.
Szerző: Szimpatika
Vénatágulatok, felületes visszérgyulladások, mélyvénás trombózis – esztétikailag zavaró, fájdalmas, leszakadó trombus esetén életveszélyes állapotok. Hogyan segíthetnek ezekben a gyógynövények?

„A visszerek betegségében a gyógynövények szerepe többrétű” – mondja dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa, természetgyógyász. „Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy éppen vérhigítók, azaz a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását.”

Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki – tekintettel arra, hogy a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb „felszívni” a vért, rossz vénáknál itt gyűlik fel leghamarabb a folyadék, kitágítva és kanyarulatossá téve a felületes vénákat, ödémát, duzzanatot okozva. A felületes vénában a lassult véráramlás során megalvadó vér trombózist, ezáltal gyulladást okoz. Visszeres tágulatok kezelésénél a terápiás cél többszörös: növelni kell a vénák falának rugalmasságát, könnyíteni a véráramlást, mérsékelni az ödémát, megakadályozni a vérrögök képződését, csökkenteni a gyulladást.

Tágult visszerekre, visszérgyulladásra számos gyógynövény ismert és használatos. Többükben a gyógyszerek hatóanyagaival azonos anyagok találhatóak, így használatuk komoly odafigyelést igényel. A gyógynövényes kezelést mindig az orvosi kezeléssel összhangban kell folytatni.

 

Vadgesztenye

Az egyik legismertebb a vénás keringésre ható gyógynövények közül. A benne található rutin – a flavonoidok egy típusa – fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Ezen túl gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. A vadgesztenye hatására javul a vénás- és a nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás. Kumarintartalma, amely a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer hatóanyagával azonos, gátolja a vérrögök képződését. Ezen utóbbi tartalom miatt szájon át fogyasztani tilos.

Szúrós csodabogyó

Magyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását. Alkalmazható szájon át bevéve és kenőcs formájában, a felületes vénára juttatva.

Varázsmogyoró

Elsősorban Észak-Amerikában elterjedt, az indiánok által előszeretettel használt gyógynövény. A visszerek kezelésében a magas tannintartalmának köszönhető astringens, azaz érösszehúzó hatását használják ki. A varázsmogyoró ezen kívül antioxidáns, kórokozó-ellenes hatásokkal is bír. Kapszula vagy krém formájában használják.

Körömvirág

Hazánkban is igen elterjedt, főleg kertekben termesztett növény. Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Használata a gyulladt, trombotizált felületes visszerek esetén kerül előtérbe, kenőcs formájában.

Orvosi somkóró

Kumarin- és flavonoidtartalmú gyógynövény. Előbbi hatóanyag véralvadásgátló, szájon át szedve azonban könnyen túladagoláshoz vezethet, így használata csak külsőleg javasolt. Kumarint tartalmaz a vadgesztenye is, így a két gyógynövény együttes alkalmazásának különös figyelme szükséges. Az orvosi somkóró csökkenti a vérrögképződést, flavonoidtartalmának köszönhetően pedig gyulladás- és ödémacsökkentő hatású.


Forrás: Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!