A gyógyító gyömbér

Szerző: Szimpatika
A gyömbér gyökértörzsét fűszerként és gyógyszerként régóta alkalmazzák. Az indiánok az istenek gyógynövényének tartották, úgy gondolták, hogy a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Vallásos ünnepeik előtt ezért gyömbéres ételeket ettek, hogy leheletük édessé, aromássá váljon, és kedves legyen az isteneknek.

She Nung kínai császár füveskönyvében részletesen foglalkozik a gyömbérrel. Mint írja, a gyömbér megszünteti a testszagot, összehozza a testet a lélekkel. Konfucius Kr.e. 500 táján gyömbérrel fűszerezte ételeit. Úgy tartotta, hogy aki minden nap gyömbéres táplálékot fogyaszt, sokáig fog élni. A kínai asszonyok menstruációs görcsökre és egyéb nőgyógyászati problémákra alkalmazták. Az ókori görögök az emésztés elősegítésére használták, beledolgozták kenyértésztába is, és sokféle csemegét készítettek belőle. A rómaiak ugyancsak kedvelt fűszerükként tartották számon.

Angliában és az angol gyarmatokon sört készítettek a gyömbérből, mely gyomornyugtató hatású volt. Az akkori gyömbérsör előfutára volt a mainak, melyet émelygés, hányinger esetén isznak. A kínai tengerészek régóta gyömbért rágnak tengeribetegség ellen, és hasonló céllal használták a Karib-szigetek halászai is.

A kínai gyógyászat az idők során számos tapasztalati megfigyelést írt le a gyömbér gyógyhatásairól. A drognak többek közt hurutoldó, asztmaellenes hatást tulajdonítottak. A friss gyökértörzs köhögéscsillapító és hányáscsillapító hatását is leírták. Közép-Afrikában a gyökértörzsből főzetet készítettek, amelyet hidegen, kínzó hátfájás enyhítésére ittak. A hagyományos thai gyógyászat különböző indikációknál használja a gyömbér ágait, leveleit, virágait és terméseit. Alkalmazási módként a gyökértörzsből főzetet vagy forrázatot készítenek, amit a beteggel forrón vagy hidegen itatnak meg. Az ayurvedikus gyógyászat 3 drogot alkalmaz fontos készítményeiben, melyekkel számos betegséget gyógyít: a gyömbért, a fekete borsot és az ún. hosszú borsot. Alkalmazásukat reumás és egyéb gyulladásoknál tartja a legfontosabbnak. Az indiai népi gyógyászok alkoholos gyömbérkivonatot készítettek influenza esetén a végtagok bedörzsölésére, hogy ezzel enyhítsék a fájdalmat. Jelentős szerepet tulajdonítottak a gyömbéres kötéseknek a sebkezelésben is.

A gyömbér a füveskönyvekben a 16. században jelent meg. 1997-ben vette fel hivatalos drogjai közé a Német Gyógyszerkönyv. Az E-Bizottság pozitív monográfiát készített róla. Indikációs területei: diszpepsziás panaszok mérséklése és az utazási betegségek tüneteinek megszüntetése.

A gyömbér anyanövénye Dél-Ázsiából, valószínűleg a Molukka-szigetekről ered. Számos helyen termesztik, így pl. Jamaikában, az USA-ban (Florida), Mexikóban, Brazíliában, Indiában, Malajziában, Nigériában, Japánban és Kínában.

A drogot a szárított gyökértörzs adja, mely illóolajat tartalmaz (kb. 3%-ig), fő komponensei között van az alfa- és béta-zingiberén és a zingiberol. Az illóolaj mellett a drog hatásában a csípős anyagok játsszák a legfontosabb szerepet, így a gingerolok, shogaolok és a dehidrogingerdionok. Ezenkívül 5% ásványi anyagot, hidrofahéjsav- és hidrobenzoesav-származékokat, lipideket, glikolipideket és antociánszármazékokat tartalmaz.

A drog gyógyászati alkalmazásai gyulladáscsökkentő, illetve gasztroprotektív hatásra vezethetők vissza. Újabban felmerült annak a lehetősége, hogy a drogot a tumorterápiában is alkalmazzák. Annak ellenére, hogy még a kezdeti szakaszban vannak, az ezzel kapcsolatos, állatkísérletek formájában folytatott vizsgálatok figyelemreméltónak bizonyultak.


Forrás: Dr. Marczal Gabriella, www.mypin.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!