A híres emberek hamarabb halnak meg?

2013. 04. 19.
Szerző: Szimpatika
A hírnév megrövidíti a várható élettartamot – erre a következtetésre jutottak ausztráliai kutatók az amerikai sajtóban megjelent gyászjelentések elemzése során.
A kutatásban a The New York Times című amerikai napilap 2009 és 2011 között közzétett ezer gyászjelentését vizsgálták, elemzésük a QJM című nemzetközi orvosi folyóiratban jelent meg. Az eredmény szerint a színészek, az énekesek, a zenészek és a sportolók halnak a leghamarabb a hírességek közül – ők átlagosan 77 évet érnek meg. 79 esztendőre számíthatnak az írók, a zeneszerzők és a képzőművészek. A tudósok átlagosan 82 évig élnek, a híressé vált üzletemberek és politikusok pedig 83-ig.


Az elemzés arra is kitér, hogy a rákbetegség gyakrabban fordul elő a hírességek körében, és leginkább a tüdőrák fenyegeti őket.

A „nekrológusok”, azaz a Queenslandi és az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatóinak nevében Richard Epstein professzor megjegyzezte, hogy tanulmányuk nem igazán bizonyít bármit is, ám felvet néhány érdekes kérdést: „A fiatalkorban érkező siker arra hajlamosít, hogy amikor később halványulni kezd a csillogás, az illető egészségtelenebbül éljen? Vagy a lelki nyomás vezet önpusztító szokásokhoz? Esetleg a sztárok eleve kockáztatóbb hajlamúak, és teljesítményük javítása végett nyúlnak cigarettához, szeszhez, kábítószerhez?” 

„Bármi legyen is a magyarázat, tanulmányunk eredménye egészségügyi intelem azoknak a fiataloknak a számára, akik hírnévre törekszenek” – idézte Epsteint a BBC.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!