Mikor forduljon immunológushoz ízületi fájdalmával?

Szerző: Szimpatika
Tavasszal az időjárási változások hatására és a téli, mozgásszegény hónapok után a hirtelen megnövekedett fizikai aktivitás és fokozódó igénybevétel miatt sokan panaszkodnak sajgó ízületeikre. A fájdalmakat azonban nem minden esetben a gyakori légköri változások vagy a fokozatosság és a bemelegítés hiánya okozzák: az ízületi panaszok autoimmun betegséget is jelezhetnek.

Nem minden ízületi gyulladás egyforma

Az ízületi fájdalmak eredete különböző lehet. Az osteoarthritis néven ismert jelenség jellemzően az idősebb korúak betegsége: ez a porcok kopásából eredő, vagy sérülések kapcsán jelentkező fájdalom. Ebben az esetben nem gyulladás miatt, hanem az ízületek elhasználódásából erednek a panaszok, amelyek kezelése inkább fizioterápia, gyógytorna és mozgásszervi rehabilitáció segítségével valósulhat meg. „A rheumatoid arthritis (RA), más néven reumás vagy sokízületi gyulladás azonban egy olyan krónikus, progresszív autoimmun betegség, melynek során egy ismeretlen kiváltó ok következtében a szervezet olyan antitesteket állít elő, amelyek aztán a saját szöveteit támadják meg” – magyarázza dr. Kádár János belgyógyász-immunológus, az Immunközpont főorvosa. A szövetek pusztulása elsődlegesen az ízületek területén jelentkezik, de a betegség a test egyéb pontjain is tüneteket okozhat: idegrendszeri és a szemet érintő tünetek (pl. szemszárazság), illetve a vérképben is eltérés jelentkezhet.

Középkorúak betegsége

A rheumatoid arthritis világszerte a népesség megközelítőleg 1%-ánál jelentkezik, a legtöbb beteg a 30 és 55 év közötti korosztály tagjai közül kerül ki. Az ebben a korban jelentkező ízületi fájdalmakat ezért minden esetben komolyan kell venni, azért is, mert a kezeletlen betegség az ízületek visszafordíthatatlan károsodása mellett a szív- és érrendszeri panaszok, továbbá fertőzések és a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is nagymértékben növeli.

Kezdeti stádiumban az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet a betegségre:

– Fájdalmas, duzzadt ízületek, melyek a test mindkét (jobb és bal) oldalán egyaránt jelentkeznek, elsőként főleg a kezeken

– Jellegzetes, de ritka tünet az idővel a bőr alatt, főként a kézfejeken kialakuló dudorok, reumás csomók

– Az ízületek reggeli, vagy hosszabb ülés után jelentkező merevsége

– Fáradtság

 

A korai diagnózis jelentősége

A betegek problémájukkal első körben rendszerint a háziorvoshoz vagy reumatológushoz fordulnak. Ha a vérvizsgálat és a röntgenleletek alapján felmerül az autoimmun betegség gyanúja, a kezelés immunológus bevonásával folytatódhat. A kezelés egyénre szabottan történik, a beteg életkora, általános egészségi állapota, és az arthritis súlyosságának függvényében. A RA jelenleg nem gyógyítható betegség; a terápia elsődleges célja a gyulladás csökkentése, az állapot romlásának és a szövődmények kialakulásának megelőzése. A mai korszerű készítményekkel már a betegség következményeként korábban gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is kivédhető. A kezelés fontos része az ízületek kímélése, épp úgy, mint a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.


Speciális eset: a derékfájás

Gyakorlatilag népbetegségnek számít a főként ülőmunkából, mozgásszegény életmódból fakadó panasz, bizonyos esetekben azonban gyulladásos folyamat eredménye is lehet. Az immunológiai eredetű derékfájás nem terhelésre vagy bizonyos testtartásra jelentkezik, hanem jellemzően reggel, de az sem ritka, hogy a beteget éjszaka a fájdalom riasztja fel álmából. Emellett előfordulhat hőemelkedés, fáradékonyság, a szegycsont melletti ízületek fájdalma is. A felsorolt tünetek az ún. szeronegatív, vagyis az immunológiai leletben eltérést nem adó kórkép jelei lehetnek, a betegség diagnózisához és a kezeléshez ezért az orvos részéről bizonyos jártasság, tapasztalat szükséges. Az elsődleges feladat ebben az esetben is a gyulladás gátlása, az állapotromlás megelőzése.

 

www.immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!