A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszékének kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni az útifüvekről!
Mire használták elődeink?
A népi gyógyászatban külsőleg bőrsérülésekre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használták. Mivel a levelekben lévő csersav megkeményíti a bőrt, régen az emberek a csizmájukba leveleket tettek, mielőtt hosszabb útra indultak, hogy ne sebesedjen ki a lábuk.
Gyűjtés, feldolgozás, tárolás
Az útifüveket leggyakrabban a vadon termő területeken szedik. Májustól szeptember elejéig gyűjthetjük őket; a növény ép, egészséges tőleveleit kell felhasználni. Fontos, hogy szennyezett területeken, így például utak mentén ne szedjük.
A begyűjtött leveleket vékony rétegben kiterítve, jól szellőző helyen, többszöri forgatással kell megszárítani. A frissen vágott levél nyomásra, törésre érzékeny, könnyen barnul.
Gyógynövény – de mit gyógyít?
Fő hatóanyaga az aukubin glikozid, emellett többek között nyálkaanyagot, C-vitamint, cserzőanyagot, citromsavat és enzimeket tartalmaz. A lándzsás útifű kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő. Az útifűfélék levelének présnedve vagy hideg vízzel készült kivonata egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja. Sebgyógyító, ezért összezúzott levelének kipréselt nedve hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként is használják. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség ellen. Köhögés elleni gyógycukorkák alapanyaga. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák, belőle készül a kellemes ízű Plantago szirup.
A mag csekély mértékű duzzadóképessége miatt esetenként hashajtó szerként is használatos. Használják továbbá kúpok alapanyagént, aranyeres bántalmak ellen.
Várandósság és szoptatás ideje alatt belsőleg történő alkalmazása, nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott!
Így készül a tea:
2 teáskanál (kb. 3 gramm) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 3-6 gramm.
Mire jó még az útifű?
Salátának, főzeléknek, vegetáriánus ételek készítéséhez használható. Palacsintatésztában kisütve, vagy más növényekkel keverve levesekbe, salátákba ajánlható.
Sok dohányos vallja, hogy az útifű teája segít a dohányzásról való leszokásában is.
Háttérinformáció