Érvek az atomenergia használata mellett

Szerző: Szimpatika
Jelentősen csökkenti a környezetszennyezéssel kapcsolatos halálozást és az üvegházhatású gázkibocsátást az atomenergia használata – derítette ki egy amerikai tanulmány.
Az atomenergia alkalmazása – olyan fosszilis energiaforrások helyett, mint például a szén – mintegy 1,8 millió légszennyezés okozta halálozást akadályozott meg globálisan és további több millió életet menthet meg a következő évszázadokban, ráadásul elejét veszi az üvegházhatású gázok nagy mennyiségű kibocsátásának – állapította meg a NASA Goddard Űrkutató Intézetének munkatársai, Pushker A. Kharecha és James E. Hansen által készített tanulmány, amely a nukleáris energia előnyeit próbálta feltárni.

A 2011 márciusi fukusimai atomkatasztrófa után az atomenergia használatának bírálói megkérdőjelezték azt, hogy milyen mértékben támaszkodhat a világ erre az energiaforrásra, hangsúlyozva annak lehetséges kockázatait a környezetre és az emberi egészségre. „Nagyon aggaszott az a negatív hozzáállás és a sok esetben alaptalan hisztéria az atomenergiát illetően a fukusimai baleset után” – mondta Kharecha.


Ezért a két kutató alaposan fel akarta tárni az atomenergia előnyeit a fosszilis energiaforrásokkal szemben, különösen a légszennyezettség, az üvegházhatású gázok kibocsátását illetően. Kharecha nem talált átfogó tanulmányokat a megelőzhető elhalálozásról, csupán egy 2007-ben született, a Lancet nevű orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányt a fosszilis energiaforrások és az atomenergia okozta elhalálozásról. Ezek az adatok például magukban foglalták a bányászok krónikus bronchitis megbetegedéséből vagy a légszennyezettségből eredő betegségek, pl. a tüdőrák okozta elhalálozások adatait.

A NASA kutatói ezeket az információkat egyesítették az energiakibocsátás adataival, hogy megbecsülhessék, mennyi elhalálozást okozott volna 1971 és 2009 között, ha az atomenergia használata helyett fosszilis tüzelőanyagokat égettek volna el. Adataikat összevetve jutottak el az 1,8 milliós számhoz. Megjegyezték azt is, hogy az atomenergia használata ebben az időszakban mintegy ötezer elhalálozást okozott például sugárszennyezés vagy erőműbalesetből fakadó rákbetegség miatt.

A két tudós az atomenergia használatát a fosszilis energiaforrásokból származó szénkibocsátással kapcsolatban is vizsgálta. Arra a következtetésre jutottak, hogy ha 1971 és 2009 között az atomenergiát szénnel vagy földgázzal váltották volna ki, 64 gigatonnányi szén jutott volna a légkörbe. Ez a jövőt tekintve azt jelentené, hogy ha ezekkel az energiaforrásokkal kiváltanák az atomenergiát, 2050-re további 80-240 gigatonna szén kerülne a légkörbe. Korábbi klímakutatások szerint 2050-ig maximum 500 gigatonnányi szén kerülhetne ki a légkörbe: a kibocsátás ezen szintje 350 ppm légköri szén-dioxid-koncentrációt eredményezne, amellyel még elkerülhető a felmelegedés káros szintje.

Mivel a megújuló energiaforrások – a szél- vagy a napenergia – széles körű alkalmazása komoly kihívásokat jelent, a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az eredmények erőteljesen alátámasztják, hogy az atomenergia használata előnyös lehet az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének vagy stabilizálásának elősegítésére.

Bas van Ruijven, az amerikai Légköri Kutatások Nemzeti Központjának környezetközgazdásza szerint ésszerűek a tanulmányban közölt becslések a megakadályozható halálozásokról, és a szakember egyetértett a NASA két tudósának következtetéseivel az atomenergia használatának jelentőségéről.

A tanulmány az amerikai vegyészek társaságának Chemical & Engineering News című folyóiratában jelent meg.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!