Tisztító, nyers ételek

Szerző: Szimpatika
A tavasz a legmegfelelőbb idő a böjtölésre, a testi-lelki megtisztulásra. A természet ébredésével szervezetünknek is szüksége van a megújulásra. Az élő, természetes ételek kiválóan alkalmasak egy tavaszi tisztító-megújító nyers-kúrához. A nyers ételekkel végzett „böjt” nem önsanyargatás, hanem igazi felfrissülés. Egy pár hetes, friss zöldség- és gyümölcslevekkel kiegészített, élő táplálékokon alapuló étrend után megtisztulva, energiával feltöltve folytathatjuk életünket.

Tavasszal van a legkevesebb friss helyi zöldség- és gyümölcsféle. Az őszi termés már több hónapja áll a raktárakban, az idei termés pedig még nem érett be. Fólia alatt termeszthető tavaszi primőrök kaphatók ugyan a piacokon, de ezeket csak óvatosan, lehetőleg vegyszermentes forrásból vásároljuk.

Ilyenkor a legegyszerűbb és legegészségesebb választás a friss csírák fogyasztása. Magokat könnyű beszerezni, és egy kis nedvesség hatására a legtöbb mag egyszerűen kicsírázik. A csírák magukban hordozzák a növény kifejlődéséhez szükséges tápanyagokat, így azokat koncentrált formában vehetjük magunkhoz. Tömény enzim- és vitaminbombák, lúgosító és tisztító hatásuk bizonyított.

A friss fűfélék, zöld hajtások elsősorban klorofiltartalmuk miatt ajánlottak: a „zöld vérnek” számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Zöld turmix

A zöld turmixok könnyen emészthetők, tele vannak klorofillal, aminosavakkal és növényi rostokkal. A klasszikus zöld turmix 40%-ban tartalmaz bio zöld leveleket és 60%-ban érett, édes biogyümölcsöket annyi tiszta vízzel simára turmixolva, amivel egy nem túl sűrű, selymes állagú italt kapunk. A zöld turmix hatására megnő az energiaszint, nő a vér oxigénfelvevő-képessége, és a szervezetben beindulnak az öngyógyító folyamatok. Minden napot kezdjünk legalább ½ liter zöld turmixszal! Mivel többféle zöld levél, és még több féle édes gyümölcs használható, a zöld turmixok receptje nagyon egyszerű, a variációs lehetőségek pedig szinte végtelenek. Egy finom példa:

Ananászos reteklevél turmix

Hozzávalók:

1 kisebb ananász
3 csomag bioretek levele
3-3 dl tiszta víz

A leveleket megmossuk, az ananászt meghámozzuk és darabokra vágjuk. A gyümölcsöt és a leveleket a víz felével beletesszük a turmixgépbe, és simára turmixoljuk. A többi vizet is hozzáöntjük, és még egyet keverünk rajta.

 

Lénárt Gitta www.nyersetelakademia.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!