Ne feledkezzen meg memóriája védelméről!

Szerző: Szimpatika
Kivel nem fordult még elő, hogy elindult a boltba, de mire odaért, elfelejtette, hogy mit is szeretett volna vásárolni? Vagy égen-földön nem találta a szemüvegét, a telefonját vagy a mosogatás előtt lerakott gyűrűjét? Vajon ezeket a hétköznapi bosszúságokat csak átmeneti memóriazavar okozza, vagy hosszú távon akár egy komolyabb probléma előjelei is lehetnek?

Mikor érdemes orvoshoz fordulni, illetve mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy időskorunkra is frissen tartsuk az emlékezőképességünket? A memóriazavar kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről dr. Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont ideggyógyász szakorvosa beszélt nekünk.

„Számos tényező befolyásolja memóriánk állapotát, például a korunk, a betegségeink és azok szövődményei, de még a lelkiállapotunk is. Attól nem kell megijedni, ha néha elfelejtjük, hová is tettük le a kulcsunkat, de attól sem, ha hirtelen nem tudjuk felsorolni egykori teljes általános iskolai osztályunk névsorát. Leggyakrabban leterheltségünk és fáradtságunk az oka ezeknek. Egyre több információt kell raktároznia az agyunknak, amelyeket folyamatosan szelektál, és elsősorban a mindennapi életünkhöz nélkülözhetetleneket tartja naprakészen. Jellemző, hogy időskorban a memóriazavarok felerősödnek, amit az agy vérellátásának romlása okozhat. Azonban egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a memóriánkat hosszú távon frissen tartsuk” – fejtette ki a doktor úr.


Öt tipp a memóriánk védelméért:


1. Tornáztassuk az agyunkat! A fejtörők, memóriajátékok, egy sakkparti vagy a keresztrejtvényfejtés mind hozzájárulnak szellemi frissességünk megőrzéséhez.

2. Fogyasszunk B-vitamint! A B-vitamin segít az idegsejtek regenerálásában. Például a máj, a hüvelyes zöldségek, az olajos magvak, a húsok kiváló B-vitamin-források.

3. Oldjuk a feszültséget! A stresszhormon magas szintje kedvezőtlen hatással van a memória irányításáért is felelős agyi terület működésére. Egy-egy stresszesebb időszak után tartsunk szünetet: sétáljunk egy nagyot, vagy végezzünk valamilyen kreatív tevékenységet.

4. Mozogjunk rendszeresen! A testmozgás javítja az agy vérellátását. Akár már a rendszeres gyaloglással vagy kerékpározással is sokat tehetünk memóriánk védelméért.

5. Figyeljünk oda a táplálkozásra! Fogyasszunk antioxidánsban gazdag élelmiszereket, például étcsokoládét, zöld teát. A rendszeres és mértékletes táplálkozás is fontos. Részesítsük előnyben az élelmi rostokban gazdag zöldségeket, valamint a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

„Előfordulhat azonban, hogy súlyosabb tünetekkel találkozunk, és már nem csupán a leterheltségből adódó átmeneti memóriazavarról van szó. Abban az esetben, ha például szédülést, a koncentrációs és az ítélőképesség hanyatlását, vagy a térbeli és időbeli tájékozódás látványos romlását, esetleg hangulatbeli, viselkedésbeli vagy személyiségváltozást is tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!” – tanácsolja dr. Kovács Tibor.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!