Hatékony módszerek az áttétképződés megelőzésére

Szerző: Szimpatika
Hazánkban ma a daganatos betegségek a második leggyakoribb haláloknak számítanak. Az egészségügyi költségvetés jelentős részét a rákos betegek kezelése és gondozása teszi ki – sajnos csekély eredménnyel –, a megelőzés pedig kevés hangsúlyt kap. Minden rákos megbetegedés kezelésénél döntő fontosságú, hogy lesz-e visszaesés és áttétképződés más szervekben. A legtöbb tumoros beteg sajnos még ma is a metasztázis (áttét) kialakulása miatt hal meg.

Időben kell elkezdeni

A klinikákon ma használt gyógyszerek közt kevés igazán hatékony profilaktikus (megelőző) gyógyszer van. Az áttétképződés megelőzése ezért elsősorban a szűrővizsgálatokban merül ki. Azonban amikor ennek során valamilyen eltérést észlelnek, a betegség legtöbbször már annyira előrehaladott, hogy a terápiás lehetőségek igen korlátozottak. A cél az lenne, hogy a műtétek során elsodródó daganatsejtek megtelepedését és burjánzását kiküszöböljük, illetve amennyire csak lehet, csökkentsük. Erre a legnagyobb esély közvetlenül a műtétet követő időszakban van. Az elszóródó sejtek száma ilyenkor valószínűleg nem haladja meg lényegesen azon elfajult sejtek tömegét, amelyek egy egészséges emberben nap mint nap keletkeznek, és amelyet a szervezet normális körülmények közt képes ártalmatlanná tenni. Ehhez persze többek közt ép immunrendszerre, megfelelő ellenállóképességre van szükség, ez azonban a daganatos betegeknél blokkolt, vagy legalábbis nagyon legyengült állapotban van. Így hiába távolítottuk el a daganatos masszát, ettől a szervezet működése még nem tud visszaállni eredeti állapotába. A daganatok újraképződésének megelőzése tehát elsősorban az immunrendszer egyensúlyának helyrebillentését kell, hogy célozza.

Az immunrendszer támogatása

A legújabb kutatási eredmények alapján idősebb korban (amikor a leggyakoribb a daganatképződés) nem is annyira a kimutatható immunsejtek száma, hanem sokkal inkább azok aktivitása csökken. Számos tudományos elmélet, klinikai kutatás igazolta, hogy az ún. „immunmodulátorok” – pl. a fagyöngyöt tartalmazó készítmények, szervkivonatok, vitaminok, növényi enzimek stb. – képesek az említett sejtek aktivitását optimalizálni.

Hogy az immunrendszer teljes mértékben működőképes legyen, ki kell küszöbölni más zavaró tényezőket is – a rizikófaktorokat (dohányzás, alkohol) és más, a szervezetet feleslegesen terhelő vegyi anyagokat, illetve a krónikus gyulladásos gócokat is. Ezen kívül segíteni kell minden, az ellenálló képességet erősítő folyamatot, többek közt a helyes táplálkozást és a lelki egyensúly helyreállítását.

 

Komplex kezelés

Az alábbi táblázatban szereplő eljárások nemcsak a daganatképződés megakadályozásában, hanem a citosztatikus és sugárterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentésében, illetve az általános állapot és az életkilátások jelentős fokú javításában is szerepet játszanak. Tekintve, hogy a daganat keletkezése multifaktoriális (soktényezős) folyamat, a gyógyításnak is sokoldalúnak kell lennie, és az egész embert – nem pedig csupán a beteg szervet – kell megcéloznia. Az egyes módszerek, ahogyan a szervezet minden sejtje, szerve is, kölcsönhatásban vannak egymással. Ezért feltétlenül fontos, hogy hozzáértő szakember irányításával használjuk őket, hiszen az immunrendszert nemcsak aktiválni, de túlhajtani és kimeríteni is lehet. Kontrollálatlanul ne használjunk, szedjünk mindent egyszerre!

Az immuntréninget jól kiegészítik még: a Kneipp-kúra, a légzőgyakorlatok, a testmozgás, a relaxációs gyakorlatok és nem utolsó sorban a rendezett életvitel, valamint a kielégítő alvás. Fontos szabály, hogy az enyhe ingerek támogatják, a túl erősek blokkolhatják az immunrendszert. A beteg aktív közreműködése pedig a gyógyulás elengedhetetlen feltétele.

A következő gyógymódokkal a betegek életkilátásai és életminősége egyaránt jelentős mértékben befolyásolhatók.

 

Okok, rizikófaktorok

Önsegítés, megelőzés

Orvosi segítség

- helytelen táplálkozás

- vitaminhiány

- a bélbaktérium-flóra károsodása

- teljes értékű táplálkozás

- salaktalanító- és tisztítókúrák

- antibiotikumok, szteroidok korlátozott használata

- élőflórás joghurt, kefir fogyasztása

- immunerősítő növények 
(izlandizuzmó, sédkenderfű, citromfű, orbáncfű, kőhárs, kamilla, körömvirág, bíborkasvirág)

- vitaminok, nyomelemek

- bélflóra helyreállítása

- kártékony anyagok

- dohányzás

- sugárzás

- kivédés, természetes élelmiszerek fogyasztása

- leszokás

- béta-karotin, C- és E-vitamin

- méregtelenítés (böjtkúra, kolon-hidroterápia)

- a máj védelme

 

- tartós stressz

- depresszió

- gyász, bánat

- kilátástalan élethelyzetek

- az életcélok felülbírálata

- egyéni- és csoportterápia

- relaxáció

- masszázsok, illóolajos fürdők

- önismeretet fejlesztő könyvek

- autogén tréning

- jóga, meditáció

- Simonton-tréning

- önismereti csoportok

- kineziológia

- kisiklott anyagcsere

- keringési zavarok

- hormonális zavarok

- labilis vegetatív idegrendszer

- teljes értékű táplálkozás

- rendszeres böjtnapok, böjtkúrák

- rendszeres mozgás, jóga

- Kneipp-kúra

- szauna

- diéták (pl. Gerson-diéta),

- léböjtkúrák

- gyógytorna, gerinctorna

- oxigénterápia (H.O.T.)

- nyirokdrenázs (nyirokmasszázs)

- ellenálló képesség csökkenése

- immuntréning: szauna hetente, váltott zuhany naponta

- rendszeres életvitel

- elegendő pihenés, alvás

- fagyöngy

- enzimek

- szervkivonatok

- shiitake gomba

- Lapacho tea

- macskakarom

- bíbor kasvirág

- cápaporc, cápamájolaj

- zöldtea-kapszula

- flavonoidokat tartalmazó szerek

- vitaminok (A, C, E, Q10)

- omega-3, -6 zsírsavak

- zöldárpa, búzacsíra

- céklalé, Breuss zöldséglé

- cytokinek (Interferon)

- oxigén- és ózonterápia

- sajátvér-terápia

- izzasztó pakolások

- hipertermia

 

- öröklött hajlam

- önmegfigyelés

- életmód-változtatás

- rendszeres szűrővizsgálatok (labor, UH, CT, izotóp, RTG)



Forrás: dr. Balaicza Erika, https://www.balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!