Kecsegtető eredmények a magyar rákkutatásban

2013. 03. 22.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A rosszindulatú daganatos betegségek szempontjából kiemelkedően fontos tényező a korai diagnózis. A rendszeres szűrés természetesen szerves része az időben történő felismerésnek, viszont az orvostudomány nagymértékű fejlődésével egyre megbízhatóbb és egyre korábban elvégezhető diagnosztikus eljárások látnak napvilágot. A vastagbél daganatos elváltozásainak mielőbbi, genetikai alapokon nyugvó kórisméjének felállításában a Semmelweis Egyetem kutatóinak köszönhetően áttörő eredmények születtek.

A rosszindulatú vastagbéldaganat a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely a nyugati országokban második helyen áll a rákos betegségekhez köthető halálokok között. A modern elképzelések szerint a betegség hosszú folyamat eredménye, melynek során a vastagbél hámsejtjeinek genetikai állománya mutációk sorozatát szenvedi el. A kórkép diagnózisának felállításához szövettani mintavételre, valamint patológus által végzett, alapos mikroszkópos elemzésre van szükség. A megbetegedés várható lefolyása, azaz prognózisa szoros összefüggésben van a folyamat szövettani stádiumával: minél korábban felismerik a daganatos elváltozást, annál jobbak az esélyek a túlélésre.


A Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói együtt kíséreltek meg olyan specifikus molekuláris eltéréseket igazolni a vastagbél daganatos sejtjeiben, amelyek a lehető legkorábban jelzik a betegség kialakulását, nagyban javítva a prognózist, és növelve ezzel a túlélési esélyeket is. Az I-es sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, valamint a II-es sz. Belgyógyászati Klinika orvosainak nagyszabású kutatómunkája komoly eredményeket hozott, melyek a jövőben szerves részét képezhetik akár a rutindiagnosztikai procedúráknak is.


A betegség és a kutatás alapjai

Ahhoz, hogy megérthessük a kutatási eredményeket, fontos kiemelni néhány alapvető történést a rosszindulatú vastagbéldaganat (colorectalis carcinoma, a továbbiakban CRC) kialakulása tekintetében. Jellemző az ún. adenoma-carcinoma szekvencia, ami azt jelenti, hogy kezdetben a bélszakasz jól meghatározott helyén jóindulatú elváltozás, adenoma keletkezik. Ezt követően, folyamatos sejt- és génszintű változások eredményeként a jóindulatú daganat továbbhalad a „rosszindulatúvá válás biológiai ösvényén”. Ennek során a sejtek mindinkább kezdenek rosszindulatú daganatsejtekre hasonlítani, amit szakkifejezéssel dysplasiának neveznek. A történések egymásutániságának eredménye maga a CRC.

Az aktuális kutatói tevékenység lényege két molekuláris biológiai eljáráson alapul: egyikük a DNS-microarray, a másik pedig a PCR (polimeráz-láncreakció) nevet viseli. Az utóbb említett technikai metódus bizonyos verziójának (real-time PCR) használatával a sejtek pillanatnyi biológiai állapotáról szerezhetünk tudomást, melynek segítségével egy olyan génaktivitási mintázat nyerhető, amely specifikus lehet a CRC különböző stádiumaiban lévő daganatsejtek viselkedésére.


Az eredmények értékelése

Hosszadalmas munka és bonyolult statisztikai algoritmusok eredményeként ki lehet mondani, hogy léteznek olyan transzkripciós mintázatok, amelyek specifikusak a különböző daganatos vastagbél-elváltozások elkülönítésére. A kutatók 53 biopsziás mintát vizsgáltak azzal a céllal, hogy génkifejeződési mintázatok alapján mekkora specificitással és szenzitivitással lehet elkülöníteni a normál vastagbélsejteket az adenomát alkotó sejtektől, a CRC rosszindulatú sejtjeit a normális sejtektől, valamint ennek összefüggéseként az adenomát a CRC-től.

A kapott adatok erejének bizonyítása céljából 94 független mintát is kiértékeltek, amelyek azonban már korábban pontos besorolást nyertek. Arra is fény derült, hogy korunk egyik legnagyobb kihívásának, a magas fokú (high-grade) dysplasiának és a korai stádiumú CRC-nek az elkülönítése is nagy biztonsággal lenne végezhető az eljárás alkalmazásával. Az igen pozitív eredmények mellett azonban egy fontos probléma is felmerül: az említett microarray-technika és a RT-PCR-rel történő analízis egyelőre nem mondható éppen költséghatékonynak, valamint mindkettő rendkívül időigényes eljárásnak számít – de mindenképp ezek a molekuláris biológiai vizsgálatok jelenthetik a rákos megbetegedések korai diagnózisának jövőjét.

Napjainkban a daganatos betegségek kórisméjének felállítása fénymikroszkópos szövettani vizsgálatokkal történik, melyek azonban a figyelmesen pásztázó szemek és a nagymértékű odafigyelés ellenére is rejtve hagyhatnak a betegség valódi mibenléte szempontjából kritikus részeket. Ezen akaratlanul vétett hibák elkerülése érdekében a jövő onkológiájának legfőbb pillérét jelenthetik ezek a molekuláris diagnosztikai módszerek.


Lehetőségek tárháza

A hagyományos szövettani vizsgálatokkal szemben a genetikai eltéréseken alapuló betegségszemlélet betekintést adhat a tumorok biológiai viselkedésébe is. Annak függvényében, hogy mely gének milyen mértékben aktívak, képet kaphatunk például a daganat áttétképzési sajátságairól is. Nem kizárt az ún. „áttét-gének” létezése, vagyis hogy olyan gének jelenlétéről volna szó, amelyek fokozott működése szoros kapcsolatban áll a daganat áttétképzési potenciáljával. Megfelelő időben születő kórisme és az áttétspecifikus gének birtokában nemcsak a prognózist tudnánk megjósolni, hanem lehetőség nyílna előrevetíteni azt is, hogy a tumor milyen mértékben adna áttétet, milyen mértékben terjedne agresszíven a környező szövetek között.

Természetesen ez a kutatás alapvetően diagnosztikus célzattal történt, viszont számos esetben terápiás beavatkozásra is lehetőséget kínál. Sok esetben egy-egy gén fokozott működése (pl. növekedési faktor receptor) jelölhető meg a daganatos elfajulás fő kóroki tényezőjeként. Az említett gének aktivitását csökkentő molekuláris beavatkozások terápiás jelentőségűek lehetnek. Ez utóbbit már ma is kiterjedten alkalmazzák néhány speciális daganattípus tekintetében, nagy terápiás sikerekkel. Nem alaptalan kijelenteni tehát, hogy az említett eredményeknek hatalmas befolyása lehet az onkológiai betegek életkilátásainak javításában és a gyógyultak arányának növelésében egyaránt.

Forrás https://semmelweisfigyelo.hu /Takács Máté

Az eredményeket részletesen bemutató közlemény elérhető itt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23155391

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
351 828
Kórházban:
4 345
Elhunyt:
11 341
Tesztek:
2 953 710
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.17. 08:43
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el