Aflatoxin: az üzemi tej nem veszélyes

Szerző: Szimpatika
Ahogy arról a közvélemény a sajtóból is értesülhetett, valóban bebizonyosodott, hogy egyes piacokon az ott értékesített kistermelői tejben aflatoxint találtak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pleva György.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója hozzátette: „Ezt a tejet a vonatkozó szabályoknak megfelelően egyedi jelölés nélkül, a pultba kihelyezett jelöléssel árusították, amelyen szerepelt a termelő neve és elérhetősége, valamint a tej zsírtartalma.”

Az igazgató elmondta, hogy „a nagyobb tejfeldolgozó üzemek minden beérkező nyerstejszállítmányt ellenőriznek, ezért tejüzemből nem került a polcokra olyan tétel, amely veszélyes lenne”. „A nyerstejben idehaza egyébként is alacsony arányban fordul elő az aflatoxin, míg Dél-Európában már régóta küzdenek a problémával. A szennyezett nyerstejtételeket azonban a tejüzemek biztonsági rendszere teljesen kiszűri, az ilyen szállítmányokat nem dolgozzák fel a gyárak, hanem visszautasítják azokat” – tette hozzá Pleva György.

Az idén több probléma lesz az országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett. „A szaktárca ezért segítséget nyújt a gazdálkodóknak abban, hogy az esetlegesen penészes takarmánytételeiket le tudják cserélni” – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a napokban, válaszul a hírekre. Az aflatoxint például a kukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki. Kardeván Endre jelezte: amennyiben a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák, mert az élelmiszerként nem használható fel.

forrás: https://www.elelmiszer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!