Aflatoxin: az üzemi tej nem veszélyes
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója hozzátette: „Ezt a tejet a vonatkozó szabályoknak megfelelően egyedi jelölés nélkül, a pultba kihelyezett jelöléssel árusították, amelyen szerepelt a termelő neve és elérhetősége, valamint a tej zsírtartalma.”
Az igazgató elmondta, hogy „a nagyobb tejfeldolgozó üzemek minden beérkező nyerstejszállítmányt ellenőriznek, ezért tejüzemből nem került a polcokra olyan tétel, amely veszélyes lenne”. „A nyerstejben idehaza egyébként is alacsony arányban fordul elő az aflatoxin, míg Dél-Európában már régóta küzdenek a problémával. A szennyezett nyerstejtételeket azonban a tejüzemek biztonsági rendszere teljesen kiszűri, az ilyen szállítmányokat nem dolgozzák fel a gyárak, hanem visszautasítják azokat” – tette hozzá Pleva György.
Az idén több probléma lesz az országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett. „A szaktárca ezért segítséget nyújt a gazdálkodóknak abban, hogy az esetlegesen penészes takarmánytételeiket le tudják cserélni” – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a napokban, válaszul a hírekre. Az aflatoxint például a kukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki. Kardeván Endre jelezte: amennyiben a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák, mert az élelmiszerként nem használható fel.
forrás: https://www.elelmiszer.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!