A pálmafaszirup értékes hatásai

Szerző: Szimpatika
A kulináris élvezetek hódolói minden bizonnyal ismerik ezt a jellegzetesen a Kanári-szigetekhez köthető édességet. A pálmafaszirup azonban nem csak finom, de egészséges is: segítségével káros megszabadíthatjuk a szervezetet a káros méreganyagoktól.

Mi is az a pálmafaszirup?

A trópusi vidékeken növekvő néhány száz különböző pálmafaj között van három, amely különösen hasznos az emberek számára: a kókusz-, az olaj-, és a cukorpálma. A pálma virágzásban lévő termő hajtásait minden nap egy kissé visszavágják, így a fa legértékesebb nedvét gyűjtik össze: azt, amiből a gyümölcs fejlődne. A hajtások tövéből az édes nedv nagy, üreges bambuszhengerekbe csorog. A masszát ezután nagy tartályokba töltik, amit nyílt tűzön melegítenek fel. A víz ekkor elpárolog, és szilárd cukor marad vissza.

A pálmafaszirup egészségesebb a cukornál

A pálmafaszirupot a helyi lakosság különlegességnek tartja és finomabb íze miatt jobban kedveli a fehér cukornál. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a pálmacukor roppant gazdag ásványi anyagokban. Ezek a különleges összetevők a cukor egészséges helyettesítőjeként még csak most kezdenek elterjedni a köztudatban. Legnagyobb előnyük, hogy alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkeznek, és a vércukorszintet sem emelik meg annyira. Indiában előszeretettel alkalmazzák gyógyászati célokra, többek között torok- és tüdőfertőzések ellen is felhasználják.


Létfontosságú ásványi anyagok

Hazájában, a Kanári-szigeteken a pálmafaszirupot 500 éve a tradicionális orvoslás részeként is fogyasztják. A pálmaszirup nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és kalciumot, melyre a szervezet sejtjeinek óriási szüksége van. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik sok káliumot fogyasztanak, vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, akkor is, ha a sóbevitel továbbra is magas volt. A káliumbevitel tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkentsük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.


Méregtelenítő „csodaszer”

Kifejezetten kedvező tulajdonságai miatt a pálmafaszirup alapja lehet méregtelenítő kúráknak. Előnye, hogy könnyen lebontható gyümölcscukrokat tartalmaz, épp ezért táplálékot biztosít a szervezet számára a kúra ideje alatt alatt. Mindez azért fontos, mert amennyiben méregtelenítés során elhagyjuk a szilárd táplálékot, ez a különleges összetevő segít biztosítani a megfelelő energiát. Juharsziruppal kombinálva könnyen felszívódik, csak kis mennyiségben tartalmaz fehérjét, aminek köszönhetően segíti a kiválasztási folyamatokat. A pálmafaszirup így a méregtelenítés során folyékony táplálékként szolgál a szervezetnek: nem éhezünk, és szervezetünk a létfontosságú ásványi anyagokat is megkapja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!