Apaszemmel: Idősávok, korosztályok

2013. 03. 04.
Szerző: Küttel Dávid
Hétvégéken és a munkaszüneti napokon igen nagy feladat, hogy minden gyerekünk számára tartalmas legyen a szabadidő: együtt is legyünk eleget, de a nagyobbak már a barátaikkal is elmehessenek külön programra. Ebben az esetben pedig bejön a szállítmányozás kérdése is, amit össze kell hangolni a többiek ritmusával.

Sokan kérdezik, mi a legnehezebb feladat a nagycsaládos életben. Erre általában azt válaszolom, az egyeztetés és a minden korosztálynak megfelelő tartalom szolgáltatása. A legegyszerűbb talán, ha leírnom egy átlagos szombatunkat.

6:20: Réka már hajnalban közénk fekszik: szombat lévén a maga 2 évével is megérzi, hogy ez bizony nem egy közönséges hétköznap, hanem szünnap. Ergo apa és anya még alhatna egy órát, de nem! Mert akkor rá kevesebb idő jut.

06:30: Rékával építek a nappaliban fakockákból bölcsődét.

06:45: Dávid egy takaróval a kezében csoszog lefelé a lépcsőn, odabújik az ölembe, még egy pici lustálkodás. Közben a bölcsi szépen épül.

07:00: „Kell egy garázs is!” – jön az ötlet a konkurens testvértől. „És ne bölcsi, hanem ovi legyen... Vagy nem is, hanem tűzoltóság!” Negyed nyolcra kompromisszumot kötünk, és nekilátunk összerakni a legóvonatot. A bölcsi körül megy majd, de ami fontosabb, hogy amíg mi csendben játszunk, addig az iskolások még tudnak aludni.

Ádám délelőtt megy a haverjaival próbálni, őt elviszem a suli elé – ott van a találka. Ezután Bence és Gergő lemennek a játszótérre kosarazni. Én 0,5 km/h sebességgel megyek utánuk a kicsikkel („Hagyjuk anyát nyugodtan főzni!” jeligére), amikor odaérünk, persze, be kell állni egy picit a játékba.

Ebéd! Huh.

Délután beígérünk egy kis korizást, ami mindenkinek klassz program. Kivéve Borinak, akinek néha klassz, néha nem. Ő mostanában vívódik: szeretem, vagy nem szeretem a családomat? Ezúttal a történelemleckére hivatkozva otthon marad.

Késő délután kellemesen elfáradva hazaérünk, a vizes koricuccok kiteregetése után jöhet egy kis mesenézés, majd vacsi. A 10 év alattiaknak irány a kád, majd éneklés és lefekvés. Pipa: két gyermek az ágyában. A 10–12 éveseknek irány a tusoló, utána még dumcsi, vagy egy kis tévézés a nappaliban. Ehhez persze már kapcsolódik a 14+-os korosztály is.

22:00: Három nagyfiú felmegy a szobába, majd a nagylány feléled, és jöhet az este. Bori teljes lázban zenéket kezd mutogatni nekem a konyhában. Persze én vevő vagyok rá, hiszen jólesik.

23:45: Anya a kanapén alszik, én pedig térden állva könyörgök a nagylányunknak, hogy térjen ő is nyugovóra. Ez lassan sikerül.

00:30: Mi is a szobánkban vagyunk, és – 2 órával azelőtt, hogy Réka jönne – szupergyors alvásba kezdünk.

02:30: Réka közöttünk az ágyban...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!