Itt az új megoldás a csecsemők hasfájása ellen

Szerző: Szimpatika
A magyar kutatók által kidolgozott eljárás azoknak a csecsemőknek segíthet, akik nem kaphatják meg a szülőcsatornában azokat a baktériumokat, amelyek fontos részét képezik immunrendszerüknek.
A magyar élelmiszeripar fejlesztését és ezzel a fogyasztók életminőségének javítását vállalták egyetemi kutatók Debrecenben néhány éve. Az agrár biotechnológiai szakembereket gyorsan megtalálták a piac kulcsszereplői, és a kisvállalkozók is. Ma már 70 tagja van a klaszternek. Termékeik között ott van a Kínába exportált szelénes tejpor, a gluténmentes cirokliszt, a bioalmalé, sajtok, olajok, borok, lekvárok.

A klaszter ügyvezetője a Kossuth Rádiónak elmondta: azért exportálnak szelénnel dúsított tejport Kínába, mert – Magyarországhoz hasonlóan – az ázsiai országban is komoly közegészségügyi gondot okoz, hogy miként tudják szelénnel kiegészíteni az élelmiszereket. Prokis József kifejtette: a magyar szakemberek által kifejlesztett új szelénforma előnye, hogy nem lehet túladagolni, és jól felszívódik.

Fotó: babaszoba.hu
A legnagyobb áttörést azonban egy most kifejlesztett terméktől, az anyatejből készült joghurttól várják a kutatók, amely megoldást jelenthet a hasfájós csecsemők szenvedéseire. A csecsemőknek születésükkor steril a bélrendszerük, nincsenek benne baktériumok – magyarázta a szakértő, hozzátéve: a szülőcsatornában kapják meg azokat a baktériumokat, amelyeket utána beépítenek a bélrendszerükbe, ez később fontos része lesz az immunrendszerüknek is.

Akik azonban császármetszéssel születnek, el vannak zárva ezektől a baktériumoktól, amelyeket nehéz mesterségesen pótolni – közölte. Prokis József kiemelte: ilyen baktériumok a joghurtban is vannak, de tejből készült termékeket 1-2 éves korukig nem adhatnak a gyerekeknek. Ezért tűnt logikus ötletnek, hogy odaadják az édesanyáknak a szükséges baktériumokat, akik saját anyatejük és egy joghurtkészítő gép segítségével 6-8 óra alatt elkészíthetik a csecsemők számára is fogyasztható joghurtot, amellyel a hasfájás és más immunrendszeri problémák is megelőzhetőek – mondta a Kossuth Rádiónak Prokis József.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!