A szerelem biokémiája

2013. 02. 27.
Szerző: Szimpatika
A hormonkutatások legújabb eredményei szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket. A kutatások talán legmeglepőbb eredményei szerint a szerelemért felelős hormonok csupán harminc hónapig termelődnek szervezetünkben.

Egy New York-i kutató negyven szerelmes antropológus hallgatója agyát vizsgálta komputertomográf segítségével. A diákoknak ismeretlen emberek fényképeit mutatták, köztük váratlanul szerelmük arcképét, miközben figyelték, hogy agyuk mely területei aktivizálódnak. Az eredmény megdöbbentő volt: kiderült, hogy szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak egyaránt az az agyterületük vált „izgatottá”, amely a dopamin nevű hormon receptorait, vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat legnagyobb számban tartalmazza, valamint az a terület, amely ezt a hormont nagy mennyiségben termeli.

Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, a fokozott figyelmet és az izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag, amely erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely arra ösztönöz, hogy a figyelem egyetlen célra, a szerelem tárgyára összpontosuljon. Fokozódik egyes energiát termelő hormonok kiválasztódása is, míg más anyagok mennyisége csökken a vérben.

Az említett hormonok azonban csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven, és körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik a szervezetben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utódnemzéshez és a szoptatáshoz, és fontos, hogy ez alatt az idő alatt a magzat, majd a kisgyerek biztonságban legyen. Utána a szervezet megnyitja az utat az új utód nemzésére.
Amint a válási statisztikákból is kiderül, a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!