Porondon a kerékpár

2013. 02. 22.
Szerző: Szimpatika
Az elmúlt évben számos futó-, úszó- és túraeseményünkön és a fitnesznapjainkon összesen több mint százezren vettek részt. Sikerült megmozgatnunk rengeteg sportot szerető embert, akik lelkesen mozogtak, versenyeztek, akár buliztak is velünk.


Idén gondoltunk egy merészet és feljebb toltuk a lécet: 2013-ban a meglévők mellett új, egészen extrém kerékpáros eseményeinken is próbára teheted az erődet, kitartásodat. Tókerülés folyóparton, hegyibringa hegy nélkül eddig is volt, ahogyan kerékpáros nap is. Most pedig jön egy 100 kilométeres, kétnapos MTB futam, és egy monstre, 24 órás országúti kerékpárverseny – persze nem országúton...

TAVASZI-NYÁRI MENÜ, avagy egy kis előzetes programajánló:

május 6. – 6. Intersport Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon

Tavaly a túra 4 különböző távjára 1636-an neveztek, ami rekordnak számít az esemény történetében. A Magyarország második legnagyobb tavát megkerülő kerékpáros verseny és túra mezőnyéhez a görkorcsolyások mellett tavaly már kerékpáros-futó vegyes csapatok is csatlakoztak: ez volt a Tisza-tavi Bringatlon, egy olyan váltóverseny, amelyben minden részt vevő csapatnak garantáltan két kerékkel kevesebbje van – vagyis aki nem kapott bringát, az bizony futott, ha nem akart lemaradni! Idén megismételjük. Érdekes? Naná!

június 2. – 2. K&H olimpiai kerékpáros nap, Gárdony

Egy szimpla tókör a Velencei-tó körül. 28 kilométer a Sport Beach területéről indulva, visszaérkezés ugyanoda. Egyszerűnek tűnik – és az is. Kell hozzá egy kerékpár, minimális kerékpáros tudás, ezután indulhat is a menet. Apa, anya, kislány, nagyfiú, mindenki jöhet, kedélyes túrahétvége. Tavaly több mint 10 percig tartott, míg az 1300 induló elrajtolt. Leszünk idén is ennyien?

július 13. – Délibáb Mountain Bike Maraton és bringa túra

Egy remek, mondhatni, forró hangulatú esemény a Hortobágyon. Mountain Bike Maraton a neve, a másiknak pedig kerékpártúra – persze lehet másfajta eszközzel is indulni, akár egykerekűvel is, az elmúlt évben egyvalaki ezzel is teljesítette a távot. De a terep, ha hegy nincs is benne, attól még terep marad. A verseny komoly: néha csak néhány másodperces különbség van a helyezettek között a különböző távokon, a túra pedig nem komoly, inkább szép. Kis kör vagy nagy kör, lassan vagy gyorsan a délibábos ég alatt. Kolompolhatsz is, ha akarsz, csak arra vigyázz, hogy napszúrást ne kapj!

4 hetes futó edzésterv

A futást ezúttal sem hagyjuk abba: ha követed az edzésterveinket, akkor április 21-én képes leszel teljesíteni a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás rövidebb távjait, vagy május 18-án a 18. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála leghosszabb távját, a 7,5 kilométert.

HETEK

1. NAP

2. NAP

3. NAP

ÖSSZ. KM

1.

4 km jól eső könnyű futás

4 km jól eső könnyű futás, a középső 1 km kicsit tempósabb

4 km jól eső könnyű futás

12

2.

5 km jól eső könnyű futás

4 km jól eső könnyű futás, a középső 1 km kicsit tempósabb

6 km jól eső könnyű futás

15

3.

6 km jól eső könnyű futás

5 km jól eső könnyű futás, a középső 1 km kicsit tempósabb

6 km jól eső könnyű futás

17

4.

4 km jól eső könnyű futás

4 km jól eső könnyű futás, a középső 1 km kicsit tempósabb

4 km jól eső könnyű futás

12

Általános tanácsok

Az edzéseket ne hagyd ki – ha mégis, akkor később ne pótold a kimaradást, mert sérüléshez vezethet.

Egy héten három edzésnapot javaslunk: a napokat úgy oszd el, hogy az edzésnapokat pihenőnap kövesse.

Az edzéseket élvezd, soha ne erőlködj! Mindig próbálj mosolyogni, úgy könnyebb! Ha kell, nyugodtan gyalogolj többet közben.

Ha nem tudod teljesíteni az előírtakat, lépj vissza egy hetet.

Ügyelj rá, hogy edzés előtt, alatt és után mindig elegendő folyadékot igyál!

Betegen ne fuss, lázasan edzeni pedig egyenesen tilos! Ha a lázad elmúlt, várj még 2 napot, és csak akkor menj futni megint.

 

BSI
www.futanet.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!