Amikor nem csak a könyvektől nehéz az iskolatáska

Szerző: Szimpatika
Gyakran az iskolában jelentkeznek először azok az ízületi panaszok, amelyek korábban nem voltak észlelhetőek a szülők számára. A reumás ízületi gyulladás gyakori, de egyelőre kevéssé közismert gyermekkori betegség. A gyorsabb felismerést segíti az a kiadvány, amelyet az ilyen panaszokban szenvedő gyermekek gyógyítását felvállaló Rosszcsont Alapítványt juttatott el valamennyi magyarországi általános iskolába.



A köztudatban a gyermekkori reumás ízületi gyulladások ritka kórképnek számítanak, ezzel szemben a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Az iskolakezdés sok szembeötlő tünetet hozhat elő, köztük olyanokat is, amelyeket a tanárok korábban hajlamosak lehettek lustaságnak vagy diákcsínynek tartani, noha sokszor valós, a reumatikus betegséggel összefüggő problémáról van szó. Egy mozgásszervi fájdalmakkal küszködő, kezeletlen ízületi gyulladástól szenvedő gyerek esetében előfordul például, hogy az iskolatáska súlya komoly fájdalmakat okoz, és a nehezen mozgó gyermek gyakran lekésik a pontos órakezdésről. Olyankor is gyanakodni lehet erre a ritka betegségre, ha a kisdiáknak nehezére esik a ceruzát, tollat kézben tartani, vagy kezét magasba lendítve jelentkezni.

„Fontos lenne, hogy a közvélemény minél több információt szerezzen erről a kevéssé közismert, ennek ellenére gyakori és súlyos rendellenességről. Az általános iskolai tanárok kulcsszerepet tölthetnek be a tünetek felismerésében és a szülők értesítésében” – mutatott rá dr. Constantin Tamás, a Rosszcsont Alapítvány orvos szaktanácsadója. Az alapítvány a legfontosabb tudnivalókról rövid, közérthető tájékoztatót állított össze, amelyet valamennyi magyarországi általános iskola megkapott.

forrás https://www.observer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!