A „nagy tabu” – előadássorozat a halálról és a gyászról

2013. 02. 20.
Szerző: Szimpatika
A legtöbb családban a halál olyan téma, amit kerülni kell – mintha pusztán az, hogy kimondják, a fejükre hozhatna valamiféle rontást.



A nagymama nem mondhatja meg, melyik ruhában szeretné, ha eltemetnék, és ha meghal, a szülők nem tudnak mit mondani a gyerekeknek, mert szeretnék megkímélni őket a fájdalomtól. Elhallgatás, hazugság, titok légkörében igyekszik mindenki külön-külön megbirkózni a gyász fájdalmával is, néha annyira sikertelenül, hogy az ebből adódó kommunikációs problémák – különösen gyermek elvesztése esetén – végül váláshoz vezethetnek. A környezet hasonlóképpen tanácstalan: szeretnének segíteni, vigaszt nyújtani, ehelyett azonban zavarukban inkább elkerülik a gyászoló személyt.

Nem volt ez mindig így. Régebben a családtagok odamentek a nagypapa betegágyához, elbúcsúztak tőle, ő pedig igyekezett mindenkinek valami értékeset mondani. A gyermekek kicsi koruktól hozzászoktak ahhoz, hogy az emberi élet természetes része az elmúlás. A gyászolók támogatását szokásrendszer segítette, amelyben mindenki tudta, mi a dolga. Napjainkra azonban kikerült az otthonokból a „meghalás”: az emberek lassan elvesztették jártasságukat a halállal kapcsolatos szokásokban és a gyászban való ösztönös eligazodást is – a halál és a gyász egyaránt tabuvá váltak.

A Polcz Alaine által alapított Napfogyatkozás Egyesület kiemelt figyelmet fordít a gyászolók segítésére: a TIT Szabadegyetemmel közösen szervezett ismeretterjesztő előadásainak az a célja, hogy oldódjon a tabutól való félelem, és lehessen közösen beszélgetni a halálról.


Az előadások témái:

· március 5. Asszonyok álmában síró babák. A születés körüli gyász – Singer Magdolna

· március 19. Minden egész eltörött. A gyász lélektana és a gyászolók segítése – dr. Pilling János

· április 2. A sötétbe vivő út: öngyilkosság – Oriold Károly

· április 16. A gyász színei. Gyász a különböző kultúrákban – Benczúr Lilla

· április 30. Veszteségeink ajándéka. A gyász, mint a személyiségfejlődés lehetősége – Singer Magdolna


Helyszín:
Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Időpont: az előadásokat keddi napokon 17:30 és 19 óra között tartják.

 

 

bővebb információ www.gyaszportal.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!