A D-vitamin-hiány okai

2013. 02. 25.
Szerző: Szimpatika
Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy a napi D-vitamin-szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki szervezetünkben hiányállapot, amely például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat.

Kevés napfény

„D–vitamin-hiány kialakulhat a D3-vitamin csökkent bevitele miatt, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő mennyiségű napfény következtében” – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Napfényhiány nem csak a napfényben szegény országokban alakulhat ki, de az afrikai országokban is, ahol a napfénytől való védekezés szükségessége miatt az egész testet ruházat fedi. A napfény kedvező hatása nagymértékben csökken a magas faktorú fényvédő készítmények alkalmazásával is, melyek nem csak a leégést, de a bőrben a D-vitamin képződését is meggátolják.



Betegségek is előidézhetnek hiányállapotot

A külső körülményeken kívül a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is vezethetnek a D-vitamin hiányához. A bél olyan megbetegedései, melyek felszívódási zavarral, zsírszéklet ürülésével járnak – megakadályozva a tápanyagok és a vitaminok felszívódását is – D-vitamin-hiányos állapothoz vezetnek. A D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához ép máj- és veseműködés is szükséges, ezeknek a szerveknek a betegségei esetében a normál mennyiségű D-vitamin bevitele mellett is hiányállapot jön létre. A D-vitamin szervezetben betöltött szerepéhez megfelelő kalciumbevitel, illetve kalcium-foszfor arány szükséges, a mellékpajzsmirigy hormonjának szabályozó szerepe mellett.

Intő jelek és szükséges vizsgálatok

Hiányállapotra utalhatnak a gyakori felső és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások. Ekcéma, pikkelysömör esetén a tünetek rosszabbodása is figyelmeztető tünet lehet. Kortól függetlenül és panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitamin szintjének évenkénti ellenőriztetése, a hiányállapot, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A D-vitamin-hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és a csontsűrűség mérésével történhet. Az összes körülmény figyelembevétele és a leletek eredményei alapján lehet individuális D-vitamin-kezelést javasolni. Egyénre szabott D-vitamin-kezeléssel a hiányállapot és a kóros tünetek megszüntethetőek.

A szükséges napi mennyiség meghatározása

A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett is szükség lehet a D3-vitamin pótlására. Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagú D-vitamin szedése indokolt, orvosi vizsgálat szükséges, és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a D-vitamin adását elkezdeni. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, túlzott bevitel esetén a szervezetben felhalmozódhat és ezáltal komoly mellékhatásai lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezért orvosi tanács nélkül a D-vitamin szedése nem ajánlott.

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!