A krónikusfáradtság-szindróma

2013. 02. 18.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A krónikusfáradtság-szindróma (CFS – Chronic Fatigue Syndrome) legjellemzőbb tünete az állandó, súlyos kimerültség. A CFS-ben szenvedő beteg rosszul alszik és fáradtan ébred, gyakori nála a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalmak és a torokfájás; nehezen tud koncentrálni és nehezen jegyez meg dolgokat. A tünetek súlyossága napról napra változhat. A „jobb” napokon a páciens szinte teljes mértékben képes ellátni a feladatait, míg a „rossz” napokon az ágyból sem tud felkelni.

A kórképet régebben az angol „yuppie flu” elnevezéssel illették, és egy olyan állapotot értettek alatta, amely főleg a fiatalabb, magasabb társadalmi osztályba tartozó fehér nőket érinti, és a depresszió, az állandó stressz és a kiégés különféle tüneteiből áll össze. Ma már elfogadott tény, hogy a CFS az egész világon előfordul, és életkortól, rassztól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Nők esetében az állapot másfélszer gyakoribb, mint férfiaknál, és leggyakrabban 20 és 40 éves kor között fordul elő. Az Egyesült Államokban becslések szerint mintegy félmillió ember lehet érintett.

A kimerültség, a fájdalom és a CFS egyéb tünetei mind a beteg, mind az orvos számára igen frusztráló problémát jelentenek: nem okoznak látható és mérhető elváltozásokat, a páciens életét mégis megkeserítik, tönkreteszik. Egyesek emiatt magának a betegségnek a létezését is kétségbe vonják, noha a nagy egészségügyi szervezetek már önálló kórképnek ismerik el. Az orvosok egy része a beteg tüneteit a depressziónak vagy a krónikus stressznek tulajdonítja, vagy úgy gondolja, hogy egy másik, még nem diagnosztizált betegség okozza azokat. Míg a CFS-ben szenvedők egy része valóban depressziós, többségük nem az. A depresszió előfordulásának mértéke ebben a kórállapotban teljesen hasonló az egyéb krónikus betegségekben megfigyelt gyakorisághoz.

A hosszabb vagy rövidebb ideig tartó kimerültség számos egyéb betegségnek és kórállapotnak is lehet tünete vagy mellékhatása. Ezek közé tartozik a pajzsmirigy alulműködése, a mononucleosis infectiosa, számos pszichológiai probléma, az evési zavarok, a rosszindulatú daganatok vagy az autoimmun betegségek, de fertőzések, droghasználat, egyes rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatása is lehet, és – bármi legyen is az oka – a tartós kialvatlanság is okozhatja. Ezekben az esetekben a fáradtságnak jól meghatározott oka van, mely kideríthető és kezelhető, és az állapot a CFS-től elkülöníthető.

A CFS felismerését mind a kutatók, mind a betegek, mind az orvos számára egyaránt megnehezíti, hogy az oka nem ismert. A kórképet hosszú éveken keresztül idiopátiás (ismeretlen eredetű) krónikus fáradtság névvel illették. Az 1980-as évek végén alakult ki a CFS definíciója (melyet 1994-ben felülvizsgáltak és némileg módosítottak). Eszerint a CFS-ben szenvedő beteg 1) állandóan és súlyosan kimerült, ez a kimerültség legalább fél éve fennáll, és minden egyéb oka kizárható; 2) a vizsgálat időpontjában az alábbi tünetek közül legalább négy megtalálható nála:

- a koncentráció és a rövid távú memória zavara;

- torokfájás;

- érzékeny nyirokcsomók;

- izomfájdalom;

- ízületi fájdalmak duzzanat és bőrpír nélkül;

- a korábbiaktól eltérő lokalizációjú és súlyosságú fejfájás;

- nem pihentető alvás;

- munkavégzést követően több mint 24 óráig fennálló rossz közérzet.

A tüneteknek legalább hat egymást követő hónapon keresztül kell fennállniuk vagy ez alatt az idő alatt többször visszatérniük, és nem előzhetik meg a kimerültség felléptét.

A CFS oka továbbra sem tisztázott, bár a betegség diagnosztizálására és kutatására a fenti definíciót a kutatók és az orvosok egyaránt széles körben elfogadják.

Számos kutató úgy véli, hogy a CFS kiváltó oka valamilyen vírusfertőzés, de eddig még nem sikerült megtalálni a feltételezett korokozót. Mások úgy gondolják, hogy fertőzés, trauma, stressz vagy allergia vált ki valamilyen krónikus immunreakciót, mely végül a CFS kialakulásához vezet. Egyesek szerint a központi idegrendszer szerepe sem elhanyagolható, és bizonyos hormonális folyamatok is a kiváltó okok között lehetnek.

Néhányan úgy gondolják, hogy a CFS tüneteinek oka (vagy súlyosbítója) lehet depresszió, idegrendszeri eredetű alacsony vérnyomás vagy az alvás minőségét és mélységét befolyásoló zavaró tényezők. A többség egyetért abban, hogy a CFS nem fertőző betegség, de kutatási eredmények alapján a hajlam örökölhető. Egyes kutatók szerint a jövőben várhatóan az is tisztázódik, hogy a CFS nem önálló kórkép, hanem számos egyéb rendellenesség végső stádiumaként létrejövő állapot.

A CFS-ben szenvedők jól meg tudják határozni azt az időpontot, amikortól a tüneteik jelentkeznek, és jellemző rájuk, hogy ezt megelőzően teljesen jól érezték magukat és normálisan el tudták látni napi feladataikat. Az esetek mintegy 75%-ában a CFS felléptét valamilyen influenzaszerű betegség előzi meg. A CFS egyéb eseteiben a tünetek tartós és intenzív fizikai vagy érzelmi stresszt követően alakulnak ki, de olyan is előfordul, hogy a páciens fokozatos hanyatlást vesz észre addigi jó egészségi állapotában és energiaszintjében.

forrás: https://www.labtestsonline.hu

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el