A világ leghidegebb települése

2013. 02. 15.
Szerző: Szimpatika
A jakutföldi faluban, a regionális fővárostól, Jakutszktól mintegy kétnapi autóútra fekvő Ojmjakonban a januári átlaghőmérséklet -50 Celsius fok. A leghidegebb hőmérsékletet 1926. január 26-án mérték: ez -71,2 °C volt. Érdekesség, hogy a település neve jakut nyelven „be nem fagyott vizet" jelent, ami egy közeli természetes hőforrásnak köszönhető.


A téli nagy hideg számunkra egészen elképesztő hétköznapi problémákat okoz. Ilyen például, hogy a szemüveg ráfagy az ember orrára, a tinta belefagy a tollba, az elemek nem működnek, és a helyiek az autókat soha nem állítják le, mert attól tartanak, hogy nem tudnák újraindítani. Mindezek ellenére az ott élők egy része a mai napig a házon kívül található budiban végzi el kisebb és nagyobb dolgát. A mobiltelefon is értelmezhetetlen dolog arrafelé, hiszen még ha lenne is térerő (ahogyan nincs), maguk a készülékek amúgy sem működnének ilyen hidegben.

Gondot okoz az elhunytak eltemetése is, hiszen akár három napig is eltarthat, mire ki tudják ásni a sírhelyet. Először hatalmas máglyákat gyújtanak néhány órára, hogy a fagyott föld felengedjen. Ekkor néhány tíz centi mélyre tudnak leásni, majd ismét máglyát gyújtanak és kezdik elölről az egész folyamatot, amíg el nem érik a megfelelő mélységet.

A falu lakóinak száma alig haladja meg a félezret, ami nem is csoda, hiszen egészen az 1930-as évekig itt nem volt állandó település. Akkor azonban a szovjet vezetés úgy döntött, hogy mivel a nomádokat nehéz befolyás alatt tartani, és technológiailag és kulturálisan egyébként is elmaradottnak tartotta őket, állandó települést kell létesíteni számukra.

A legtöbb háztartásban még ma is szénnel és fával fűtenek, és a helyi hőerőmű is az előbbivel működik. Már ha megérkezik a szállítmány, ami ha elmarad, a faluban öt órán belül leáll szinte minden, a csövek elfagynak és eltörnek. Mivel gyakorlatilag semmi sem terem meg, a helyiek fő tápláléka a rénszarvas- és a lóhús. A településen egyetlen apró bolt található, amely csak a legalapvetőbb szükségleteket képes kielégíteni.

Az elsősorban rénszarvastenyészetből, vadászatból vagy lékhorgászatból élő helyiek persze megszokták a szélsőséges időjárást. A hőmérsékletingadozás egy éven belül elérheti akár a 100 Celsius fokot is, hiszen volt már, hogy télen -60 foknál is hidegebbet, nyáron pedig akár +30 fok fölötti meleget is mértek. A tengerszint felett 750 méter magasan fekvő Ojmjakonban decemberben napi 3 órát van fent a nap, míg nyáron 21 órán keresztül van világos.

forrás: https://kivultagasabb.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!