Új drogok terjednek Európában

2013. 01. 31.
Szerző: Szimpatika
Egyre több szintetikus drog érkezik Európába, amelyeket nehéz azonosítani, rövid és hosszú távú hatásaik pedig ismeretlenek – közölte a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (KKEM).

Az Európai Unió kábítószer-fogyasztással foglalkozó hivatalának 17. éves jelentése rámutat arra is, hogy – feltehetően a gazdasági válság miatt – Görögországban és Romániában aggasztó módon nő az injekciót használó kábítószerfüggők körében a HIV-fertőzés.


Míg továbbra is a marihuána és a kokain a legnagyobb mértékben fogyasztott tiltott drogok, új konkurenseik is terjednek: a szintetikus kábítószerek, közöttük a katinonok és a kannabinoidok.

A KKEM korai előrejelző rendszere (EWS) 49 új szintetikus drogot fedezett fel 2011-ben és 50-et 2012-ben. 2005 és 2011 között összesen 160 szintetikus vegyületet tártak fel. Frank Zobel, a KKEM egyik vezetője elmondta: ezek a drogok a feketepiacon, az interneten, illetve az egyes országokban erre szakosodott kereskedők révén kerülnek forgalomba.

forrás: www.elomgazin.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!