Hol oltathatom be magam?

Szerző: Szimpatika
A pneumococcus elleni védőoltást is kérhetik az érintettek a már országszerte működő oltópontokon. A pneumococcus fertőzés az influenza leggyakoribb, igen veszélyes szövődménye, és az időskori tüdőgyulladásos megbetegedések fő oka.

Az influenza elleni vakcina mellett az idén már a pneumococcus elleni oltás is kérhető az országszerte működő tizenöt oltóponton. Az oltópontok olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott, működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelők, ahol az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható.

A világon mindenütt elterjedt pneumococcus fertőzés az influenza leggyakoribb szövődménye, és az időskori tüdőgyulladásos megbetegedések fő oka. A pneumococcus egy cseppfertőzéssel terjedő baktérium, amely gyakran található meg a légutakban és súlyos megbetegedéseket vált ki. A fertőzés forrása mindig egy másik ember, aki sokszor tünetmentes, ám torkában, orrában a betegség kialakulása nélkül hordozza a kórokozót. A megbetegedés kockázata nagyban nő az előrehaladt életkorúaknál, a krónikus betegeknél, a szív- és tüdőbetegségben, illetve a cukorbetegségben szenvedőknél is. A betegségben szenvedők halálozási aránya igen magas, a kezeletlen betegek körében 25 százalékos. 

„Ha már kialakult a betegség, a kezelést hátráltathatja az antibiotikum-érzékenység, ezért a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás alkalmazása. Egyre több ország egészségügyi hatósága javasolja az idősek és kockázati csoportba tartozók pneumococcus elleni oltását” – nyilatkozta Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője. 

A pneumococcusra felhívja a figyelmet az ÁNTSZ idei influenzaszezonra készített ajánlása is. Eszerint az idült szív- és érrendszeri, légzőszervi vagy anyagcsere-betegségben szenvedőknek, a csökkent védekező képességű felnőtteknek, valamint a 60 éven felülieknek javasolni szükséges a pneumococcus elleni védőoltást is. Különösen ajánlott a védőoltás a krónikus ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben tartózkodó idős személyek számára.

Ahogy azt az ÁNTSZ is közölte, a napokban még nem késő oltani influenza ellen sem. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegektől vett légúti minták laboratóriumi vizsgálata során a kimutatott influenzavírusok előfordulása folyamatosan növekszik a figyelőszolgálat őszi indulása óta. Mindez azt jelzi, hogy közeledik az influenzaszezon, de még nem késő kérni a védőoltást. 

Az oltópontok elérhetőségei megtalálhatók a www.oltopont.hu oldalon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!