Rádiófrekvenciával a visszér ellen

2013. 01. 25.
Szerző: Szimpatika
A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Ha a szülők, nagyszülők is szenvedtek ettől, az utódoknál is megvan a hajlam a kialakulásra.

Ugyanakkor az életmód is elősegítheti a visszerek kialakulását. Különösen a napi 12 óránál többet állók a veszélyeztetettek, hiszen ők a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ilyen szempontból a mozgásszegény, ülő életmód is jelentős kockázati tényező. A várandósság alatt a hormonális hatások és a vénás nyomást okozó, növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés. (Ugyanilyen okból rizikófaktor az elhízás is.) A hanyattfekvés a vénák összenyomódása által fokozhatja is a panaszokat.

Fontos, hogy az érintett kismama minél hamarabb szakszerű tanácsokat kapjon. Mivel a nagy meleg szintén ront a panaszokon, visszeres problémáknál kerülendőek a hosszú, forró fürdők és a szaunázás!

Tanácsok az állapotromlás elkerüléséhez

– Kiváló értorna a váltózuhany, amikor felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve a folyamatot.

– Kerüljük a túl magas sarkú cipőket, az ideális az 5 centi alatti sarokmagasság. Túl magas sarok viselése esetén ugyanis másként feszül a lábszárizomzat és elveszíti izompumpa funkcióját, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

– Ha nem tudjuk elkerülni a hosszú álldogálást, rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg a lábujjakat, a lábszárat, és szabadidőnkben sétáljunk, biciklizzünk, ússzunk. Kifejezett panaszok esetén napközben ajánlatos a kompressziós harisnya vagy a rugalmas pólya viselése, esténként pedig a láb felpolcolása.

– Túlsúly esetén ajánlatos a kilókat fokozatosan csökkenteni, elsősorban mozgással, illetve az étrend átalakításával, hogy minél kevesebb súlyt kelljen a lábaknak cipelnie.

– Az értorna során hanyatt fekve emeljük fel a lábukat, és először combból körözünk kifelé és befelé, majd bokából tegyük ugyanezt. Szintén hatékony a hanyatt fekve végzett biciklizés, illetve az is, ha a behajlított térdek mellett a lábfejekkel mindkét irányban köröző mozgást végzünk – lehetőleg minden nap.

A főtörzsi visszeresség leghatásosabb megoldása a műtét

„Ezidáig a hagyományos és a lézeres műtéteket tekintették a legkíméletesebb eljárásnak. Ám a legmodernebb rádiófrekvenciás készülék még ezeknél is kíméletesebbnek bizonyult, tekintettel arra, hogy sokkal kisebb hőmérsékleten éri el a kellő hatást, és ezáltal enyhébb a környező szövetekre gyakorolt hatása is” – ismerteti dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa. „Tulajdonképpen a mikrohullámot használjuk fel a kezelésre, amely magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre. Az igen vékony, speciálisan szigetelt tű 4 MHz frekvenciájú rezgése által kiváltott hőhatás elpusztítja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is. A kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad.”

Az eljárás szinte fájdalommentes és bármely testrészen elvégezhető. A készülék egyszerű alkalmazása, a szövődménymentesség és az enyhe utólagos panaszok miatt alkalmas mind a kisebb oldalágak, mind a nagyobb fő vénatörzsek műtéti ellátására is.

A beavatkozás altatás, gerincérzéstelenítés, illetve vágás nélkül történik. Minimális traumatikus hatása következtében a beteg már a harmadik napon munkába állhat.

Forrás: Healzz.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!