A téli bajok ellen leghatásosabb gyógynövényteák

Szerző: Szimpatika
A hűvösebb időszak beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a megfázásos tünetek. Ilyenkor jólesik egy pohár forró tea (csipkebogyó, bodza, lándzsás útifű, vad kakukkfű, kamilla, hárs), amely hatékonyan enyhíti a megfázás tüneteit. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán működő Gyógy– és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild Project (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében megvizsgálták többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint azt, hogy miképpen lehetnek segítségünkre a tél folyamán a csipkebogyó, a bodza, a lándzsás útifű, a vad kakukkfű, a kamilla és a hárs.

Csipkebogyó: vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiváló ellenállás fokozó, immunerősítő, egészségfenntartó szer. Legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, amelyet nagy mennyiségben tartalmaz. A C-vitamin természetes antioxidáns, amely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, valamint döntő szerepe van a fogíny, a fogak és az erek megújulásában. A B1- és a B2-vitamin, továbbá a pektin és a szerves savak növelik a termés értékét. A flavonoidok kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.

Bodza:
virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz. 
A bodzavirágból készített gyógytea izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, enyhe hashajtó és vizelethajtó. Enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések felső légúti tüneteit, emellett váladéktermelést serkentő, köptető hatású. A virágokból kellemes aromája miatt gyakran készítenek élvezeti italt is.

Útifű: fő hatóanyaga az ún. aukubin glikozid, emellett többek között nyálkaanyagot, C-vitamint, cserzőanyagot, citromsavat tartalmaz. A lándzsás útifű kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású. Az útifűfajok levelének présnedve vagy hideg vízzel készült kivonata gátolja egyes kórokozó baktériumok fejlődését. Sebgyógyító hatása miatt összezúzott levelének kipréselt nedve hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, illetve kisebb égési sérülések esetén.

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként is használják. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség ellen. Köhögés elleni gyógycukorkák alapanyaga. Hatóanyagai alkalmassá teszik arra, hogy a gyermekgyógyászatban is alkalmazzák, belőle készül pl. a kellemes ízű Plantago szirup.

Vad kakukkfű: fő hatóanyaga az illóolaj, emellett tartalmaz flavonoidokat, cserzőanyagokat és fahéjsav-származékokat. Gyulladásos, hurutos légúti megbetegedések kezelésére szolgáló teakeverékek és gyógyhatású készítmények hatékony alkotóeleme. Köptető, enyhe görcsoldó és az egyik legerősebb fertőtlenítő hatású gyógynövény. Szamárköhögés és asztma esetén is jótékony hatású, oldja a hörgők görcsét és feloldja a váladékot. Enyhén keserű íze miatt általában édesítve fogyasztják.

Kamilla: fő hatóanyaga az illóolaj, emellett tartalmaz flavonoidokat, kumarinokat és nyálkaanyagokat is. Az egyik legszélesebb körben használt és használható gyógynövény. Belsőleg alkalmazva görcsoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Meghűlés esetén mint izzasztó és toroköblítő tea igen jó hatású. Légúti megbetegedéseknél inhalációra is alkalmazzák. Külsőleg szemborogató, fogínyerősítő és sebgyógyulást elősegítő hatású.

Hárs: flavonoidokat, kevés illóolajat, nyálkát, cserzőanyagot tartalmaz. Teáját meghűléses megbetegedéseknél alkalmazzák, izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatású. A virágzat vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórésze is. Enyhén nyugtató hatású.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!