Újabb bizonyíték a tej daganatos betegség elleni hatására

2013. 01. 19.
Szerző: Szimpatika
Egy svéd vizsgálat szerint a tej hatásos a vastagbél rosszindulatú daganatával szemben: az új vizsgálat kimutatta, hogy a tejben található egyik fehérje a rosszindulatú vastagbéldaganat kialakulását és növekedését egyaránt gátolja.

A svéd Lund Egyetem munkacsoportjának kutatása során végzett kísérletben az Lfcin4-14 (lactoferricin4-14) tejfehérje fékezte a ráksejtek ultraibolya fény hatására bekövetkező, rosszindulatú változását, kárt téve a ráksejtek DNS-ében. Az alacsony zsírtartalmú tej rákmegelőző hatását több korábbi vizsgálat is igazolta. Egy tavaly megjelent amerikai tanulmány szerint a rendszeresen tejet ivó gyerekek 40%-kal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttkorukban vastagbélrákban, a tejet rendszeresen fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében pedig 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordul elő.

Stina Oredsson, a svéd Lund Egyetem professzora munkacsoportjával az Lfcin4-14 tejfehérje kutatásával foglalkozik. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a tejben található Lfcin4-14 fehérje hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélrákot okozó sejtek szaporodását és növekedését, mivel hatására az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik.

Világszerte évente félmillió, Magyarországon pedig évente ötezer ember veszti életét rosszindulatú vastagbéldaganat következtében. A világon minden esztendőben átlagosan egymillió az új megbetegedések száma. Statisztikák szerint 2008 óta ez a fajta rák a nők körében a második, a férfiak csoportjában pedig a harmadik leggyakoribb daganatféle.

„A kutatás során a ráksejteket ezzel a fehérjével kezelték, amely károsította azok DNS szerkezetét, gátolva a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések kialakulását” – mondta Dr. Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője. „Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus, ezért is nagy horderejű a friss kutatási eredmény” – tette hozzá a szakember. A fehérje kedvező tulajdonságának magyarázata, hogy az Lfcin4-14 befolyásolja a ráksejtek DNS-ének megváltozását ultraibolya fényre.

A munkacsoport először ultraibolya sugárzással kezelte a vastagbélrák-sejteket, majd ezt megismételte Lfcin4-14 jelenlétében és anélkül is. A DNS károsodását érzékeny mérési eljárással mutatták ki, melyet üstökös technikának neveznek. A DNS-károsodott daganatsejtek alakja ui. üstökösre emlékeztet, mely jellegzetes csóvát húz maga után, a DNS károsodás mértékét pedig az üstökös fejének és csóvájának arányából lehet megítélni. Az ultraibolya fény hatására sokkal több üstökös volt látható a kezelés nélkül, mint amikor Lfcin4-14-gyel történő kezelés után alkalmazták az ultraibolya sugarakat. További sejtjelző technikák segítségével sikerült igazolni, hogy a tejfehérje valóban a beteg sejt DNS-ének károsítása útján hat.

forrás: Élelmiszer Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!