Lehet, hogy rossz fogyókúrát választott?

Szerző: Szimpatika
A fogyókúrát tartós sikerrel befejező embereknél az a közös nevező, hogy a fogyás érdekében képesek voltak változtatni életmódjukon. Elcsépeltnek hangozhat, de ez többek között a mennyiségek szabályozását jelenti, az egészségtelen ételek visszafogását az egészségesek javára, valamint az olyan szituációk és érzelmi állapotok elkerülését, amelyekről tudja, hogy könnyen túlevéshez vezethetnek.

A fogyókúrák jelentős részének nem eleme a tartós változás ösztönzése – gondoljon csak a rendkívül gyors fogyást ígérő diétákra, amelyeket nem is lehetne hosszú távon fenntartani. Egyértelmű jelei lehetnek, ha az ön által választott diéta nem megfelelő önnek – ezeket gyűjtöttük most össze.

Korábbi étkezési szokásainak teljes feladása

Még csak elképzelni sem tudja a vasárnapi családi ebédet sült hús nélkül az asztalon? Akkor igen nehéz lesz betartania egy vegetáriánus vagy egyenesen vegán diétát. Már előre tudja, hogy képtelen lesz 15 percnél többet szánni a vacsora összeállítására a sűrű hétköznapokban? Hogyan fogja akkor végigcsinálni az otthoni főzésre nagy hangsúlyt fektető fogyókúrát? „Ha egyszerűen nem összeegyeztethetőek az életmódjával, aligha lesznek tartósak a változások” – figyelmeztet Joy Bauer táplálkozástudós.

 

Egyes ételek teljes mellőzése

A legtöbb táplálkozáskutató egyetért abban, hogy nincs olyan ételfajta, amelyet teljesen ki kellene zárni az étrendjéből – ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, amelyeket csak ritkábban ajánlatos fogyasztani, mint például a sült hagymakarikák. Azok a fogyókúrák, amelyek tiltják a makrotápanyagokat, hosszú távon általában fenntarthatatlannak bizonyulnak. Ezek közé a tápanyagok közé tartoznak például a szénhidrátok, amelyek alapvető fontosságúak a szervezet energiaellátása szempontjából. Egy-két hétig ezek bizonyos szintű megvonásával is különösebb gond nélkül ki lehet húzni; azonban ha az energiabevitel átgondolt csökkentése vagy az adagok fegyelmezett kontrollálása helyett ez az egyetlen lépés, amitől eredményt remél, a látszólag sikeres fogyókúra után szinte azonnal elkezdi visszaszedni a kilókat az első magasabb szénhidrát tartalmú falattal.

 

Nem kezdenek hamar csökkenni a kilók?

Nem szabad alábecsülni a gyorsan tapasztalható látványos eredmények motivációs segítségét. Ha nem lát már pár napon belül a különbséget a mérlegre állva vagy a nadrág felhúzásakor, könnyen lelohadhat a lelkesedés, és az ember hajlamos akár idő előtt feladni az egészet, esélyt sem adva annak, hogy a fogyókúra valóban kifejthesse hatását. A Floridai Egyetem egyik újabb kutatása azt mutatta ki, hogy azok a túlsúlyos nők, akik gyorsan kezdtek fogyni, végül az egész fogyókúra ideje alatt is többek fogytak, és később is sikeresebben őrizték meg a diéta során elért eredményeket. Ez nem azt jelenti, hogy a jó diétával pár nap alatt teljesen le kellene fogynia – de a gyors kezdeti sikerek nagy lelki segítséget nyújtanak abban, hogy végigcsinálja az elraktározott zsíroknak örökre búcsút intő, hosszabb fogyókúrát.

 

Ne kényelmesedjen el!

Ha hozzászokik, hogy mindig előre csomagolt adagként kerül a tányérra az előírt ennivaló, rendkívül nehézzé válhat a fogyókúra betartása például egy tortákkal zsúfolt születésnapi mulatságon vagy hasonló, az élet által állított kihívások során. Persze vannak, akik hiába esznek minden nap csomagolt ételt, mégis ráéreznek, mekkora az egészséges adag – de sokan elvétik a mértéket, amikor saját maguknak kell főzniük. És ha egyszer kiesik a ritmusból, nehéz lesz visszatalálni!

Van továbbá egy másik faktor is, amely figyelmet érdemel: a nem a testedzés által keltett hőtermelés (Non-Exercise Activity Thermogenesis, azaz NEAT). Ez a hétköznapi tevés-vevéssel, mint például mosogatással vagy főzés során a hozzávalók szeletelésével elégetett kalóriákat jelenti. Minél egyszerűbb, kényelmesebb a fogyókúra (mint az egészséges, de előre csomagolt ételek esetében), annál több ilyen spontán mozgást kénytelen nélkülözni. Ez nem vicc – átlagosan napi 348 kalória elégetésével is járhatnak az ilyen kis fizikai gyakorlatok, de mozgékonyabb embereknél a szám akár ennek a kétszerese is lehet.

 

Nincs kivel ennie?

Gyakran előfordulhat, hogy azért eszik, mert a környezetében is esznek. Például a kollégái úgy döntenek, hogy elmennek ebédelni, hát megy velük ön is. Barátai előételt is kérnek, így hát ön is kér. Párja kér desszertet is, a fogást pedig már két kanállal hozzák. Ilyen helyzetekben kellemetlen pillanatokat, de legalábbis lelkiismeret-furdalást okozhat a szigorú diéta, ami nem enged kivételeket. Hasonlóképpen: ha egy olyan fogyókúrát követ, amelynek köszönhetően teljesen más ételeket eszik, mint környezete, nem kevés akaraterőre lesz szüksége, hogy kitartson pl. a brokkoli mellett, amikor a többiek pizzát rendelnek.

 

Ha nincs motiválva a testmozgásra

Egyre elterjedtebb nézet, hogy a testmozgás túl van értékelve, ha fogyásról van szó – valóban, önmagában az edzés sok esetben alig 3 százalékos testsúlycsökkenéshez vezet. Ugyanakkor az olyan fogyókúrák, amelyek nélkülözik (vagy egyenesen tiltják) a testmozgást, erősen megkérdőjelezhetők. Az edzés a fogyáson túl százféle egészséges hatással jár, legyen szó a javuló inzulinrezisztenciáról, az álmatlanság megelőzéséről, a tüdő működésének serkentéséről, a csontok erősítéséről, a krónikus fájdalmak enyhítéséről – és így tovább.

 

Éhessé, ingerlékennyé válik?

Fogyni nehéz, de azért nem kell, hogy a fogyókúra pokollá változtassa a hétköznapjait. Ha már nagyon éhes, az azt jelenti, hogy nem fogyaszt eleget olyan ételekből, amelyek eltelítenék (mint például a rostokban gazdag zöldségek). Ha pedig szokatlanul ideges, az a túl kevés szénhidrát jele lehet – táplálkozástudósok szoktak napi meghatározott mennyiségű étcsokoládét ajánlani, hogy azért legyen némi öröm is a diétában. Ha a fogyókúra hangulatingadozással jár, az első (vagy a második) alkalommal könnyebben félbe fogja hagyni – ki tartana ki a borús hangulattal járó diéta mellett, ha épp rossz napja volt a munkahelyén vagy összeveszett a párjával?

 

Az egészség is nyom a latban

Ha jelentős súlyt kellene leadnia, akkor a fogyáson túl valószínűleg az egészségi állapotot meghatározó egyéb tényezőkben is javulásra van szüksége – gondolunk itt a koleszterinszintre, a vércukorra, a vérnyomásra vagy valamilyen krónikus fájdalomra. Ha az ön által követett fogyókúra csak a kilókra összpontosít, és hónapok után sem hoz változást a fentiekkel kapcsolatban, az azt jelentheti, hogy nem a legegészségesebb módját választotta a fogyásnak. Hiszen tulajdonképpen választhat egy napi 1600 kalóriás gyorséttermi fogyókúrát is – de biztos, hogy ez a sódús étrend a leginkább megfelelő a szívének, nem pedig inkább egy friss zöldségekben, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben és fehérjékben gazdag, zsírszegény diéta?

 

forrás: www.rd.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!