A túlzott tisztaság betegséget okoz

2013. 01. 14.
Szerző: Szimpatika
A triclosan néven ismert tartósító- és fertőtlenítőszer gyermekeknél növelheti az allergia kialakulásának kockázatát. Norvég kutatók az antibakteriális kozmetikumok veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Kozmetikumok és allergia

„Nem véletlen, hogy a természetes összetevőkből készült kozmetikumok, tisztító- és mosószerek napjainkban reneszánszukat élik, hiszen az utóbbi években egyértelműen megemelkedett a szintetikus hatóanyagok által okozott allergiás reakciók száma” – magyarázza dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A bőrtünetek rendszerint vörösség, viszketés, fokozott szárazság formájában jelentkeznek, de – különösen gyermekek esetében – hozzájárulhatnak más allergiák megjelenéséhez is.

Antibakteriális készítmények – pro és kontra

Az antibakteriális hatásúként forgalomba kerülő készítmények eredeti rendeltetésük szerint arra hivatottak, hogy megakadályozzák a ránk veszélyes baktériumok bőrfelszínre, illetve nyálkahártyákra jutását. Találkozhatunk velük krémek, kézmosó- vagy mosogatószerek formájában is. A probléma azonban az, hogy ezen készítmények összetevői a szervezet számára hasznos, a bőr védő funkcióját biztosító baktériumokra is megsemmisítő csapást mérnek, és ezzel végeredményben fokozzák szervezetünk fogékonyságát a különböző betegségekre.

 

Higiéne hipotézis

A legfrissebb kutatások szintén a túlzott tisztaság veszélyeire hívják fel a figyelmet. Egyre ismertebb a „higiéne hipotézis” fogalma, mely szerint egyértelműen növeli az allergiás betegségek megjelenésének esélyét, ha a gyermek túlzottan steril, „antibakteriális” környezetben nevelkedik. A szervezetének ugyanis az immunrendszer megfelelő éréséhez szüksége van azokra a mikrofertőzésekre, amelyeket egy normál, nem „túlfertőtlenített” környezet biztosíthat számára. Ennek hiányában később szervezete az egyébként ártalmatlan, számára nem káros anyagokat is veszélyesként fogja értékelni, és túlérzékenysége következtében megjelenik az allergia.

 

Tények és tévhitek

Míg a szintetikus anyagokkal kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, melyeknek egy része valóban megalapozatlan állítás, az Egyesült Államokban található Center for Disease Control and Prevention eredményei egy olyan kutatáson alapulnak, melyben 623 gyermektől vettek minták. A 10 év körüli gyermekektől vett vizeletminták alapján a kutatók egyértelmű összefüggést találtak a triclosan értéke és az allergiát jelző magas IgE szint között.

 

Ártalmas triclosan

A főként fogkrémkrémekben, kézmosószerekben és lábápoló készítményekben található, baktérium- és gombaölő hatású triclosan megváltoztathatja a bőrön, a szájban és a belekben található normál baktériumflórát, ezzel egyértelműen növelve az allergia kockázatát. A triclosan veszélyeire egy korábbi, 2001-es kutatás is felhívta a figyelmet, amelyben megállapították, hogy ez az anyag döntő többségében fogkrémekben található, s ekkor szabályozás is született alkalmazásának visszaszorítására. Ennek betartása különösen fontos lenne a gyártók részéről, mivel a triclosan a bőrfelszínről alig, a szájnyálkahártyáról azonban nagyobb mennyiségben szívódik fel.

 

www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!