Mit tegyünk, ha fáj a térdünk?

Szerző: Szimpatika
Miután a térde jó néhány éve viseli az ön súlyát, előfordulhat, hogy nem tűri tovább észrevétlenül a terheket – recseg, sajog, elmerevedik. Ennek sok esetben artrózis (porckopás) az oka, különösen idősebb vagy túlsúlyos egyéneknél. Emellett a szabadidős tevékenységek során a fizikai megerőltetések olyan bajokhoz vezethetnek, mint a tokszalagszakadás vagy az íngyulladás.

Az ideális megoldás természetesen az, ha eleve megelőzi a térdbántalmakat. Ennek pedig az egyik a legjobb módja, ha vigyáz a kilóira. Azoknál a túlsúlyos személyeknél, akik 10-12 kilót leadnak, akár 50 százalékkal enyhülhet a térdfájás. „Láttam már olyan térdpanaszos betegeket, akiknél a testsúlycsökkenés nyomán számottevően csökkent az állapot romlása” – mondja dr. John Reveille, a Texasi Egyetem Houstoni Egészségügyi Kutatóközpontjának munkatársa.

Az alábbi módszerek is mérsékelhetik a térdfájdalmakat:

Ellenőriztesse a lábfejét! Egyes térdproblémák a nem megfelelő alátámasztásból erednek. „Ha nem egészséges a lábfej, illetve ha járás vagy futás közben kifelé dől a boka, akkor fájdalom alakulhat ki, amelynek oka nem feltétlenül a térd elváltozása” – magyarázza Reveille doktor. Figyelje meg, hogyan kopik a cipőtalpa, továbbá keressen fel egy jó sportcipő-szaküzletet, és kérje meg az eladót, hogy véleményezze a járását. Talpbetét vagy gyógytorna ellensúlyozhatja a problémát, segítségükkel akár meg is szűnhet a panasz.

Gyarapítsa izmait! Sok testmozgással erősítheti a térd megóvásában szerepet játszó izmokat. „Az edzett izmokkal körülvett ízület sokkal jobban bírja a megerőltetést” – hangoztatja dr. Reveille. Kerülje viszont az olyan gyakorlatokat, amelyek szükségtelen terhet rónak a térdre, például a guggolást és a kocogást.

Hűtse vagy fűtse! „A jég természetes fájdalomcsillapító, enyhítheti a gyulladást” – mondja dr. Wayne M. Goldstein ortopéd szakorvos, az Illinois-i Egyetem professzora. Heveny térdfájásnál alkalmazzon jeges borogatást, idült fájdalom esetében pedig forró vizeset.

Próbálkozzon gyógyszerekkel! Az Ibuprofen és más gyulladáscsökkentő szerek átmeneti segítséget nyújthatnak. A porckopásos betegeknek olyan táplálék-kiegészítőkkel is érdemes megpróbálkozniuk, mint a glükozamin és a kondroitin-szulfát.

forrás: https://www.rd.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!