Gyógyszer nélkül a magas koleszterin ellen

Szerző: Szimpatika
Sok betegségtől megóv minket, ha jók a koleszterinszint értékeink. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ezt elérjük. Valamennyi koleszterinre szüksége van szervezetünknek: fontos építőköve ez a sejtmembránnak, egyaránt fontos idegpályáink védelme szempontjából és emésztőnedveink számára, de nélkülözhetetlen a szervezetben keletkező D-vitamin, valamint egyes hormonok kiválasztásához is.

Amikor húst eszünk, automatikusan emeljük koleszterinszintünket. Viszont meg kell különböztetnünk a „jó” HDL koleszterint a „rossz” LDL koleszterintől. Ez utóbbi azért rossz, mert lerakódik az érfalakban, emiatt ereink idővel szűkülnek és rugalmatlanabbá válnak. Ez különösen szívünk számára veszélyes: a szívizmot ellátó koszorúerekben így kevesebb tápanyagot és oxigént kapnak a sejtek, ami akár szívinfarktushoz is vezethet. Az LDL koleszterinértékeinket kell tehát mindenképpen a normál értékre csökkenteni. A „jó” HDL koleszterin ezzel szemben segítőkészen szállítja a túl sok koleszterint a májunkba, ahol az epe lebontja ezt és beleink eltávolítják az így keletkezett anyagokat. Vagyis a HDL értékek növelése nagyon is kívánatos, mert ez védi „munkájával” érfalainkat.

A családorvos egészségi állapotunk alapján tudja, mikor van szükségünk gyakoribb laborvizsgálatra, hogy a kívánatos értékeket, illetve az ettől való eltéréseket megállapítsák. (A célértékek: össz-koleszterin 3,90-5,20, ebből a HDL koleszterin 0,90-1,80 és az LDL koleszterin nem több mint 2,59 mmol/ liter legyen. A triglicerid kívánatos szintje 1,85 mmol/l.)

Gyógyszer nélkül is javulhatunk?

Ha a laborvizsgálat kimutatja, hogy kicsit magasabb a koleszterinszintünk, orvosunk azonnal életmód–változtatást javasol. Fogadjuk meg, hogy leszokunk a dohányzásról, csökkentjük vagy teljesen elhagyjuk az alkoholt, zsírszegény lesz az étrendünk, és olajjal készült ételeket fogyasztunk.

A legjobb „fékek” magas koleszterinszint esetén

A népi gyógyászat tapasztalatait erősíti meg, hogy a vöröshagyma és különösen a fokhagyma tartalmaz olyan anyagot, amely megakadályozza, hogy a koleszterin és a trigliceridek (vérzsírok) lerakódjanak az érfalakon. Legjobb belőlük esténként fogyasztani egy keveset.

Szabaduljunk meg a túlsúlytól! Ez az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk, mert a zsírszövet sok koleszterint tárol, és ha eltűnik a zsírszövet, az LDL koleszterinből is kevesebb lesz szervezetünkben.

Hasznos, ha hetente 2-3 napon semmiféle hústerméket nem eszünk. Mintegy két-három hónap múltán mérhetően jobbak lesznek ezáltal az koleszterinszint értékeink.

A sport, a mozgás minden fajtája segít csökkenteni az LDL koleszterin mennyiségét, és ezzel párhuzamosan növeli a HDL koleszterint – akár 10 százalékkal is, ha megizzadásig erőltetjük magunkat. A rendszeres séta is csökkenti a koleszterinszintet.

Napi 2-4 alma vagy napi öt deka szója rendszeres elfogyasztása mintegy 8-10 százalékkal csökkenti az LDL koleszterin szintjét.

Kis eltérésnél nem mindig szükséges tabletta, de ha orvosság kell, fogadjuk meg a háziorvos tanácsát. Lehet, hogy sokféle koleszterin-csökkentőt kell kipróbálnunk, mire valamelyik hat, és a mellékhatásai is elviselhetőek számunkra. Ám ezt inkább előzzük meg úgy, hogy a fent ismertetett módszerekkel magunk vesszük kézbe az ügyet.

https://www.ezmegazin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!