Telefontörténetek

2012. 12. 28.
|
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közel 20 éve működik 80-100 civil segítő bevonásával. 2010-ben az Év Önkéntes Programjának választották. Alaptevékenységén, a lelki segélyvonal üzemeltetésén túl, időközben további feladatokat vállalt. Szakmai vezetője a 33 éves, kedvesen kislányos megjelenésű R. Csekeő Borbála pszichológus, aki nem csak szakemberként győzött meg, emberi hitelességével is. A helyén van.

Hogyan szerveződött a Kék Vonal?

’93-ban kezdődött a történet egyetlen telefonnal: a területi gyermekvédelmi szakemberek indítottak egy ingyenes vonalat, hogy gyerekek anonim módon tudjanak segítséget kérni, vagy csupán beszélni egy felnőttel. Rögtön látszott, milyen nagy erre az igény. Alulról szerveződő civil közösség épült ki, mely alapítványi formát kapott. Fontos volt, hogy ha egy gyereknek a gyermekvédelmi rendszeren belül, pl. egy ott dolgozóval van problémája, akkor is tudjon segítséget kérni: kívülről.

Ma már nem csak lelki segítségnyújtással foglalkozunk. Nagyon sok szökésben lévő gyerek telefonált, ezért fontosnak láttuk, hogy elindítsuk külön az eltűnt gyerekek vonalát. Amikor egy kiskorú az utcán van, beszélgetni kevés; konkrét segítség kell.

Mit tudtok tenni érte?

A legfontosabb, hogy biztonságba juttassuk. Léteznek befogadó otthonok szerte az országban, de egy kamasz nem tudja, mik ezek és hol vannak, mi fog vele ott történni. Mi elmondjuk, és felvesszük a kapcsolatot a legközelebbi befogadó hellyel. Vagy ha a gyerek hazamenne, de nem mer, segítünk összekötni a feleket. A legszörnyűbb dolgoknak van kitéve egy tizenéves, aki utcán él: áldozattá vagy bűnelkövetővé válhat. Ennél minden jobb. A gyermekvédelem hatalmas rendszer, és mint minden ilyen, lassú, rozsdás. Mi annak az útját tudjuk segíteni, aki kéri. Az ő aktáján lökhetünk kicsit. De ehhez le kell mondania az anonimitásáról. Ő dönt.

Ez diplomáciai feladatkör.
Az is. Fő partnereink a gyermekjóléti szolgálatok, mert mindenhol vannak; ez biztonságot ad az ügyelőknek, még ha úgy tűnik is, a dzsungel mélyéről hív egy gyerek. Szintén igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a gyermekotthonokkal, nevelőszülői hálózattal, gyermekfalukkal és a rendőrséggel.

A két telefonvonal mellett milyen programjaitok vannak?

Anonim levelezőrendszert működtetünk az interneten, délutánonként csetszobát. Vannak klubházaink Miskolcon és Kecskeméten, ahol hasznos komputerprogramokat tanulhatnak a gyerekek – ha már úgyis éjjel-nappal gépeznek. Van egy gyerekeknek szóló online jogi szolgáltatásunk, amely őket is érintő ügyekben segít. (A válás tipikusan ilyen, de sajnos az is, hogy egy családtag eltűnik a gyerekkel külföldre.) Új vállalásunk a lelki segélyvonalon az internet-biztonságról folytatott konzultáció. A leggyakoribb téma a személyes adatokkal, fotókkal való visszaélés. Kapcsolatban vagyunk az internet hotline-nal, ők ténylegesen el tudnak járni, le tudnak venni képeket. De fontosabb, hogy tudatosítsuk: vigyázni kell! Egy fotó utóélete követhetetlen, hiába tüntetjük el, nem tudni, aki letöltötte, hány haverjának küldte el. Az is lényeges, hogy egy online zaklatás általában élő kapcsolatból indul, ezért a viszonyok rendezése is beszélgetés tárgya.

Hogyan zajlik egy segítő beszélgetés?

Sokszor már a meghallgatás is elég. Érzelmi támogatást nyújtunk, kérdezünk, rávezetünk. Mindig az a legjobb tanács, amit az ember magának ad. Segítünk, hogy a hívó maga tudja megfogalmazni a problémáit, végiggondolni a terveit, céljait, az alternatíváit, és maga találja meg a következő lépést.

Kik keresnek Titeket leginkább, és honnan tudnak rólatok?

Főleg iskolai faliújságokon, ifjúsági rendezvényeken hirdetjük magunkat. Sokakat elérünk. A telefon, és már az internet is alacsony küszöb. Egymás után jön be a szabolcsi kistérség és a győri villanegyed problémája – csak tudnunk kell, kinek a szóhasználatában mi mit jelent. Évekig élt egy programunk, hogy hátrányos helyzetű kistelepülések könyvtáraiba vittünk számítógépet, és tapasztaljuk is az eredményt. Ami a korcsoportot illeti: leginkább kamaszok hívnak, írnak; kisiskolás kor az alsó határ (csúszik lejjebb), a felső a szülőkről való végső leválás ideje, a húszas évek eleje. De kereshetnek minket szülők vagy szakemberek is gyerekekkel kapcsolatban.

Vannak típusproblémák?

Igen. 12–16 év között a párkapcsolati kérdéskör dominál. Könnyebb arc nélkül beszélniük feszélyező témákról, úgy, hogy bármikor kinyomhatják a mobilt. Ami nagyon fájdalmas, hogy rengeteg fiatal felnőtt hív kilátástalan egzisztenciális helyzetben. Nem kapnak munkát, nem tudnak önálló életet kezdeni. Vannak veszélyhelyzeti hívások, de a fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozatai gyakran neten jelentkeznek, mert amiről beszélni is nehéz, arról írni könnyebb. Megterhelő ezekkel a sorsokkal találkozni. Engem máig megvisel, ha a gyerek–szülő kapcsolat helyrehozhatatlan: ha szülő telefonál, hogy nem érzi magát képesnek a gyereke nevelésére. Ha egy lány elmondja, hogy a szülei prostitúcióra kényszerítik. Vagy olyan súlyú a bántalmazás, hogy a családterápia nem elég gyors és biztonságos megoldás.

Ilyenkor mit tehettek?

Megpróbáljuk feltárni, van-e a gyerek közelében olyan felnőtt, akiben meg tudna bízni; pl. iskolapszichológus, tanár. Gyakran elpróbáljuk, hogyan mondaná el neki a gondját. Ha nincs ilyen, akkor a cél, hogy bennünk megbízzon annyira, hogy találjunk ilyen felnőttet.

Öngyilkossághoz közeli helyzetben is hívnak?

Sajnos igen. Nem sokszor, de segítőként nem érzi az ember ritkának. Ilyenkor több beszélgetés követi egymást, és fontos, hogy ugyanazzal beszéljen a hívó. Már az siker, ha újra jelentkezik. Titkolt terhességnél, családon belüli erőszaknál, vagy ha öngyilkossági gondolatok sejthetők, rögtön elkezdődik köztünk az esetmegbeszélés. Ez nagy súlyt vesz le az ügyelők válláról. Egy hívás 30-40 perce arra elég, hogy a gyerekkel gondolkodva találjunk új motivációt, célt – és meggyőzzük egyáltalán, hogy létezik személyes segítség. Mi idáig tudunk jutni, és pszichológust javaslunk, vagy a nevelési tanácsadót. 18 éves korig legalább ezek hozzáférhetők.

Fiúk vagy lányok telefonálnak inkább?

Több fiú hív, de a hívások időtartamában a lányok vezetnek. Mivel bárki hívhat ingyen, sokan csak kíváncsiságból telefonálnak. Nem mondom, hogy „szórakoznak” velünk, inkább tesztelnek minket.

Egy hamis történetre hogy reagáltok?

Megpróbáljuk kideríteni, mi érdekli a hívót pont abban a történetben. Tehát, ha egy kislány a nevetgélő barátnők gyűrűjében beszél arról, hogy terhes, akkor örülünk, hogy nem igaz, de tény, hogy foglalkoztatja őt ez a téma. Nem leteremteni kell, de nem is szabad bedőlni neki, mert akkor bajban se fordul hozzánk, ha felnőtt létünkre ilyen buták vagyunk. Én feltételes módra szoktam váltani: „nézd, gondolkozhatunk azon, mi lenne, ha lefeküdnél a barátoddal, ha a fiú nem védekezne, ha tényleg teherbe esnél...” Könnyebb egy kitalált sztorit előadni, mint azt mondani, 14 éves vagyok, járok valakivel, és ezek a félelmeim.

Sok témában – pl. drog, szex, internet, gyerekjog – ez a vonal lehetőség, hogy a gyerekek információhoz jussanak, hogy a tévképzeteket eloszlassuk. Mert miközben azt hisszük, mindent tudnak pl. a szexualitásról, rengeteg félinformáció, rémtörténet kering.

Kik az önkénteseitek?

Életkorban, végzettségben színes a kép, szeretném azt mondani, hogy nemek szerint is, de majdnem csak nők. Sokan azért jönnek, mert amúgy is ilyen pályán dolgoznak, erre készülnek, ebben jók; másoknak pont az emberi beszélgetés hiányzik, vagy a normál munkájukat nem érzik társadalmilag hasznosnak.

Azt szoktuk kérni, hogy csak az jelentkezzen a képzésünkre, aki legalább két évre tudja tervezni, hogy heti fél napot ügyel reggel 8 és este 9 között. Éjszaka részállású alkalmazottak dolgoznak.

Te mióta vagy az alapítványnál?

2001-ben kezdtem önkénteskedni, pszichológus hallgatóként. Ki akartam próbálni, milyen a segítő szerep, mennyire való nekem. Itt ragadtam. Közben született két gyerekem – most 8 és 9 évesek –, ezért tartottam szünetet, de 2007 óta itt vagyok főállásban. Ez család mellett, persze, állandó egyensúlykeresés. Nem lehet ide beköltözni, és fordítva, ha itt van kötelezettségem, meg kell oldani, hogy más legyen a gyerekekkel. Egyébként a férjem is hasonló területen dolgozik: szocioterapeuta egy gyerekkórházban.

Mi tart itt ilyen rég?

Jó együtt dolgozni a munkatársaimmal. Vannak megterhelő élettörténetek és fárasztó gyerekek a vicceikkel, de itt egyik véglettel sem maradsz egyedül. Lehet új erőt meríteni. És szeretem a munkám komplexitását, kihívásait. Máig ügyelek, csetelek, másrészt az önkéntesek képzését, támogatását szervezem. Végül a fennmaradásunkat célzó pályázatokhoz is mindig ki kell találni valamit: kényszer, de inspiráló. Uniós összefogás van ezen a területen, most is két nagy program részei vagyunk; ami a működésünket biztonságossá teszi.

Mindig is gyerekekkel akartál foglalkozni?

Sok minden érdekelt, de húszévesen még csak a gyerekkorról szerezhettem saját tapasztalatot. Ez a hely pedig megadta azt az életszagú gyakorlatot, melyet az ELTE-n úgy hiányoltam. Nagyon szeretek beszélgetni – talán észrevetted. Kamaszként is könnyen beszéltem magamról, csak legyen, aki meghallgasson. Amikor egyetemistaként hallottam erről a vonalról, megszólított. Mert tudtam, milyen fontos, sokszor önmagában elég megosztani az érzéseinket.

Mennyire kompetens a segítő egy olyan gyerekkel való beszélgetésben, akihez képest kipárnázott életet élt?

Ha nyitott, el meri képzelni, milyen más körülmények között élni, át merte élni a saját mélypontjait, képes empátiára. Én soha ki nem próbálnék semmilyen drogot, egy szál cigit se szívtam el soha, de a drogról leszokó fiatal kínjai is ismerősek más élethelyzeteimből – annyira, hogy megértsem. Mindennek van párja a saját életünkben, amit ha előhívunk, segít közelebb kerülnie a másikhoz. Engem nem vert szíjjal az apám, de néha haragudtam rá. Nem élek mélyszegénységben, de volt, hogy nem tudtam, miből fizetek valamit. Ezek segítenek elhelyezni a hívók történetét. A fő, hogy mikor azt mondod, ez a 40 perc azé, akivel beszélsz, merd beleengedni magad az ő élethelyzetébe: milyen lehet érzelmileg, testileg… Odáig le kell menni. Mert messziről nem lehet segíteni.

 

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el