Hol legyen a gyertyagyújtás?

2012. 12. 21.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A karácsony talán a legszebb ünnepünk. Én legalábbis összes ünnepeink közül a legjobban szeretem. Akkor is, ha a nagytakarítástól az ajándékvásárláson át az ünnepi menü elkészítésig, fa díszítéséig ezernyi kötelességgel jár. Igaz, a karácsony minden életkorban mást és mást jelent.

A gyerekek számára a karácsony az év legszebb időszaka. A nagy téli szünidő, a gondtalanság, az izgatott várakozások ideje. Akkor is, ha a szülő a gyereknek nem akar „hazudni”, és közösen vásárolja meg és díszíti fel a fát a gyerekekkel. Lehet, hogy az ajándékokat sem a Jézuska hozza, a meglepetés élménye mégis megmarad. A gyerekek izgatottan várják, mit találnak majd szenteste a fa alatt. Talán még szebb a karácsony ott, ahol az ünnepet átszövi a mesék titokzatos világa. Mert jó hinni abban, hogy angyalok szállnak az ablakokra, szárnyukból álomport hintenek, s míg alszunk, színes gömbökkel, csillogó aranyhajjal feldíszítik a fát. S bár már a hatéves gyerek is sejti, hogy valójában képtelenség az egész, mégis jó hinni a mesében, titkolózni, izgulni, várni. És minél nagyobb a család, annál gazdagabb az ünnep. Ez a nagy rokonlátogatás időszaka, amely a gyerekek számára egyre inkább az újabb és újabb ajándékok begyűjtéséről szól elsősorban. És persze a csodás karácsonyi édességekről, a nagyi süteményeiről, a szaloncukor-csodákról, s persze a bejgliről, amelyre a legtöbb gyerek karácsony harmadnapján már ránézni sem bír.

A meséknek, a nagy családi karácsonyoknak azonban egyszer csak vége szakad. A csillogó szemű kisgyerek életében nagyon hamar, úgy tizennégy-tizenhat éves kor táján elérkezik az idő, amikor hirtelen mindennél fontosabbá válnak a kortárs kapcsolatok. Ez az első szerelem, az első csókok, érintések, az álmodozások kora. A szerelmes kamasz nyűgnek, unalmasnak érzi szülei, nagyszülei, rokonai társaságát. Azzal akar ünnepelni, akit szeret Az imádott fiúnak (lánynak) készíti gonddal az ajándékokat, vele szeret sétálni a kihalt parkban, és hirtelen látványosan elkezdi utálni a karácsonyt. Hisz ő már nem gyerek. Szenteste délutánján szerelmes SMS-eket küld, magára zárja szobája ajtaját. S hiába könyörgünk, szidjuk, hiába veszekszünk, csak ímmel-ámmal hajlandó segíteni az ünnepi vacsora elkészítésében, vagy a fa feldíszítésében. Felháborítónak érzi, ha ki kell takarítania legalább a saját szobáját. Fülében fülhallgatóval járkál, és minden mozdulatával azt közli, legszívesebben máshol lenne már. A tizenhat évest nehéz rávenni arra, hogy az ünnep másnapján, harmadnapján hajlandó legyen végig látogatni velünk a rokonokat. Ha eljön is vendégségbe, izeg-mozog, az óráját nézni, dolga van. A legtöbb kamasz számára nyűg a karácsony, ezért nyűggé válik szülei számára is. A szenteste az a családi ünnep, amihez a szülők az utolsó pillanatig ragaszkodnak. Az egyetemisták hazautaznak a kollégiumokból, a városba szakadók visszatérnek családjuk vidéki otthonába. S bár a szülők rendszerint szívesen látnák lányuk udvarlóját, vagy a kislányt, akit fiuk szeret, ez még évekig nehézséget okoz, hiszen minden család ragaszkodik a saját felnőtt gyerekéhez. Ezért aztán a fiatalok rendszerint huszonnegyedikén délután átadják egymásnak az ajándékokat, boldog karácsonyt kívánnak egymásnak, és megfogadják, jövőre már együtt ünnepelnek. Aztán megy mindenki a saját útján. Otthon valahogy kibírnak egymás nélkül két napot, huszonhatodikán azonban már rendszerint barátaikkal, párjukkal pótkarácsonyoznak, és izgatottan tárgyalják a szilveszteri buli részleteit. Ebben az életkorban ugyanis a karácsony kevésbé fontos, az igazi ünnep sokkal inkább a szilveszter.

Aztán eljön a saját család alapításának ideje is. A fiatalok nincsenek könnyű helyzetben. Minden család önmagában is számtalan feszültséggel, vonzással, taszítással terhes bonyolult felépítmény. Saját szokásaik, ízlésük, elvárásaik vannak. Minden családban máshogy ünnepelnek, mások az ajándékozási szokások, az anyagi lehetőségek, az ünnepi menük sora. Amikor két fiatal összeházasodik, családjaik is rokonságba lépnek, családtagjaik megsokszorozódnak. A karácsonyi ajándékok listája hirtelen végtelenül hosszú lesz. Hiszen nem csak anyunak, apunak, de az anyósnak és apósnak az én nagyimnak, a te nagypapádnak is kell valami csekélység. Az én húgom, a te öcséd, a bátyám gyerekei, a nővéred férje. A sor végtelen, az ajándékokra költhető pénz azonban nagyon is véges. Kitalálni, megvenni, becsomagolni olyan kaland, amit a legtöbb fiatal házas a pokolba kívánna leginkább. S akkor még ott feszül a kérdés, melyikünk családjánál legyen a gyertyagyújtás. S jön a nagy ünnepi maraton. Szenteste délutánján átmegyünk anyukádékhoz, este az én szüleimnél vacsorázunk, másnap délelőtt elugrunk a nagyihoz, délután a nővéredékhez. Huszonhatodikán várnak a húgomék ebédre… Pedig leginkább csak együtt szeretnénk lenni. Hát ez ilyenkor szinte lehetetlen.

Az első gyerek születésével változik a helyzet. Az ifjú szülők kivívják a saját szenteste ünneplésének jogát. Megveszik életük első plafonig érő karácsonyfáját, s éppen úgy, ahogyan szüleik az ő gyerekkorukban, titkolózások közepette feldíszítik. Meghívják magukhoz szüleiket, testvéreiket, nagyszüleiket, a család mindazon tagjait tehát, akik korábban szüleiknél ünnepeltek. És szívesen teszik, mert látják gyerekük csillogó szemében a boldogságot, izgalma rájuk is átragad. És boldogok, mert az ő kicsi fiuk, lányuk is boldog.  A „központi ünnepségek” rendezésének joga ezentúl, néhány éven át, őket illeti. Ez persze kezdetben hatalmas öröm és izgalom. Idővel aztán megmutatkoznak dolog nehézségei. Egyáltalán nem könnyű ugyanis a lakást az anyósnak is tetsző módon kitakarítani, függönyt mosni, ablakot pucolni, fát venni, feldíszíteni, 8–10–12 emberre főzni, mindenkinek a kedvét keresni. De megéri. A gyerek boldogsága ugyanis kárpótol minden fáradságért.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el