Orr herpesz - mit tehetünk ellene?

Szerző: Szimpatika
Úgy tudtuk eddig, hogy a herpesz vírusát elég egyszer elkapni, ahhoz, hogy egész életünkben velünk maradjon, s minden olyan időszakban, amikor immunrendszerünk valamiért legyengül aktivizálódjon. Pedig a kiújulás elkerülhető.

Az ajkakon fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, illetve a szájüregben és a torokban fekély formájában jelentkező herpeszt általában a Herpes simplex-1 vírus okozza. Akinél egyszer kialakult, az számíthat rá, hogy kiújul, mert az elsődleges fertőződés után a vírus megbújik az érzőidegdúcokban, ahonnan aztán bizonyos tényezők hatására ismételten aktiválódhat.

A vírus az idegek mentén jut el a bőr felszínére. A száj körüli bizsergés, viszketés előre jelzi a hólyag közelgő, többnyire egy-két napon belüli megjelenését. Ez előbb megduzzad, kireped, nedvezik, varasodik, majd hét-tíz nap alatt eltűnik. A kiújulás gyakori előidézője a napfény, a kimerültség, a stressz, illetve a menstruáció és az immunrendszer legyengülése.

Ha érezzük a hólyagocskák éledezését, tegyünk jeget a herpeszre. A hideg leviszi a duzzanatot, enyhíti a fájdalmat is. Ha elég korán – már a herpeszt jelző bizsergés első jelére alkalmazzuk a jegelést, az egész folyamatot megúszhatjuk egy kisebb hólyaggal.

Próbálkozhatunk ecettel is. A savas kémhatású folyadékban ugyanis a vírusok nem érzik jól magukat. Amint először észleljük  a herpesz közeledtét jelző bizsergést, mártsunk ecetbe egy vattalabdát, majd helyezzük az érintett területre, naponta többször.


Hasznos ellenszer lehet a lizin nevű aminosav: több vizsgálat igazolta, hogy megakadályozza a herpeszvírus szaporodását. Gondoskodjunk az elegendő lizinbevitelről a hólyagok megjelenésétől egészen a visszahúzódásukig, valamint akkor is, ha félünk,  hogy hamarosan kiújul a herpesz. Lizinben gazdag élelmiszer a bab, a burgonya, a hal, a tojás, a hús, a tej és a joghurt.

Baktérium- és vírusölő növények :

A citromfű illóolaja olyan összetevőket tartalmaz, melyek bizonyítottan gátolják az ajakherpeszt okozó vírus működését. Egy német vizsgálat szerint a rendszeresen citromfűolajat használó, herpeszben szenvedő emberek körében jóval ritkábban aktiválódott a vírus, illetve abban az esetben, ha meg is jelent a herpesz, nem fejlődött ki. Alkalmazd a citromfüvet, amilyen gyakran csak szükséges.

A teafaolaj is hatékony természetes fertőtlenítőszer – a gombák, vírusok és baktériumok ellen.

Nedvesítsük  be a herpeszt egy mirhakivonattal átitatott fültisztító pálcikával – naponta legfeljebb tízszer. A mirha közvetlenül támadja a herpeszt okozó vírust, ráadásul összehúzó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően elősegíti a sebgyógyulást is.

Naponta 15 milligramm cink, a laboratóriumi vizsgálatok szerint  meggátolja a vírus szaporodását. A cink egyaránt erősíti az immunrendszert, illetve az ajak és a szájüreg felszíni szöveteit.

Forrás:  Reader's Digest 1001 otthoni gyógyír című könyve

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!