Ingyenes segítség dohányzásról leszokni akaróknak

2012. 10. 19.
Szerző: Szimpatika
A dohányzásról leszokást támogató központot hozott létre az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve. A Módszertani Központ munkatársai a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást végeznek, a call centerben képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. A 06 80 44-20-44 telefonszám ingyenesen hívható az év minden napján 0–24 óra között.

A honlapon az érdeklődők megtalálhatják egyebek mellett a tüdőgondozók adatait, a rendelések időpontjait és a képzéseket végző szakemberek elérhetőségeit, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek – közölte a Tüdőgyógyászatért Alapítvány.

A központ a dohányosok mellett a szakembereket is segíti. A tüdőgondozókban dolgozó szakemberek és a háziorvosok számára továbbképzések indulnak, emellett a kialakítandó internetes portál rendszeres tájékoztatást nyújt számukra a továbbképzésekről, a szakmai eseményekről és tartalmazza a továbbképzési programok anyagát, illetve más szakmai rendezvények előadásait, közérdekű anyagait.

Magyarországon a felnőtt népesség 36 százaléka dohányzik rendszeresen, így a program célcsoportját közel 3 millió ember alkotja. Magyarországon évente 24 ezer ember, egy kisváros lakosságának a halála hozható összefüggésbe a dohányzással, a tüdőrák halálozását tekintve pedig Magyarország a férfiak tekintetében világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. Az utóbbi évek statisztikái szerint a felnőtt férfiak több mint 40 százaléka, a nők több mint 30 százaléka dohányzik. Bár a teljes lakosságot nézve a dohányosok száma stagnál, sajnálatos, hogy amíg a férfiak dohányzási gyakorisága csökken, a nők nagyobb arányban cigarettáznak, mint korábban.

Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ létrehozására irányuló projekt 2012. október 1-jétől indult és 18 hónapon át tart az Európai Unió támogatásával.

 

forrás.: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!