Napszakok és tünetek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Reggel 6 és 10 közé esik a szívroham és az agyérgörcs csúcsidőszaka. Pánikrohamok legnagyobb valószínűséggel délután 3 után jelentkeznek, a gyomorfekély tünetei pedig általában éjszaka a legsúlyosabbak. A kutatások azt sugallják, hogy a kockázat és a tünetek súlyossága a különböző napszakokban jelentős mértékben váltakozik.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Russell Foster, az Oxfordi Egyetem idegtudomány professzora szerint a bolygónkon lévő szinte minden életformához hasonlóan az emberek fiziológiáját és viselkedését is egy 24 órás belső időzítő szabályozza, befolyásolja, vagy legalábbis finomhangolja. E 24 órás biológiai óra működését a hipotalamusz irányítja. Ez a körforgás számos biológiai folyamatot és a hormonok ingadozását is szabályozza, melyek megnövelhetik bizonyos állapotok és tünetek kockázatát. Az alábbiakban sorra vesszük azokat a kulcsfontosságú időpontokat, amikor bizonyos tünetek a legnagyobb valószínűséggel sújtanak le.

6.00: SZÍVROHAM

A szívroham és a stroke kockázata hajnali hat órától kezd emelkedni, és délelőtt 10 körül éri el csúcspontját. Az American Journal of Hypertension szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint 6 óra és dél között 40 százalékkal magasabb a szívroham, és 49 százalékkal magasabb a stroke kialakulásának kockázata. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy amikor felkelünk, a napi tevékenységek végzéséhez több oxigénre van szükségünk, és olyan vegyületek szabadulnak fel, melyektől megemelkedik a vérnyomás. A kutatások szerint a kockázat megemelkedése független attól, hány órakor kelünk fel.

7.00: KÖSZVÉNY

A köszvényt a húgysav megnövekedett szintje okozza, ami kristályok képződését eredményezi az ízületek körül. Leggyakrabban a lábfejben okoz fájdalmat. A Chronobiology International folyóiratban közzétett tanulmányukban orosz kutatók kimutatták, hogy a húgysav koncentrációja a vérben reggel 7 órakor éri el tetőpontját. A magas szint valószínűleg az alvás során bekövetkezett felgyülemlés miatt alakul ki.

8.00: ALLERGIA

Az allergiás tünetek, például a szemviszketés és az orrfolyás reggelente a legsúlyosabb. Muriel Simmons, az Allergy UK szervezet munkatársa szerint ez azzal magyarázható, hogy a házban a sok mozgástól, többek között az ágyazástól, felkavarodnak és a levegőbe jutnak a poratkák és egyéb allergének.

9.00: MIGRÉN

A Cleveland Klinika kutatói szerint a migrénben szenvedő betegek reggel 8 és 10 óra között tapasztalnak a legnagyobb valószínűséggel rohamokat. A szakértők ezen kívül este 8 és hajnali 4 között is a gyakoriság drámai mértékű emelkedését mutatták ki – ez valószínűleg a vérnyomás megemelkedésével magyarázható a hajnali órákban.

10.00: ÍZÜLETI FÁJDALOM

Dr. Alan Silman, az Arthritis Research UK igazgatója szerint az ízületi fájdalom és merevség a délelőtti órákban a legsúlyosabb. Ezt az éjszakai mozdulatlanság okozhatja, de a kortizon és más hormonok természetesen ingadozó szintjével is magyarázható.

13.00: MAXIMÁLIS RUGALMASSÁG

A Washington Egyetem kutatói szerint a testhőmérséklet délután 1 és 4 óra között éri el tetőpontját. Mivel az izmok ilyenkor rugalmasabbak és kisebb a sérülés kockázata, ez az ideális időszak az edzésre vagy fizikoterápiás kezelésre.

14.00: AZ ASZTMA MEGELŐZÉSE

Délután 2 órakor a legjobb bevenni az asztma elleni gyógyszereket. A Sao Paulo-i Egyetem kutatói szerint egyetlen adag inhalációs szteroid kora délután alkalmazva védő hatást fejt ki az asztma súlyosbodása ellen éjszaka. Más kutatásból az derült ki, hogy a délután 3 órakor alkalmazott prednisone hatékonyabban csökkenti a légutak gyulladását, mint ugyanez a gyógyszer reggel 8 órakor.

15.00: PÁNIKROHAM

Ez a pánikroham és a szorongás megjelenésének legvalószínűbb időpontja. A Michigani Egyetem kutatása szerint a rohamok kockázata egészen este 7 óráig magas marad. A rohamok mindössze 10 százaléka jelentkezett reggel 10 óra előtt. Egyrészt délután a legaktívabb az idegrendszerünk, másrészt pedig egyszerűen ebben a napszakban történik a legtöbb stresszes esemény.

16.00: ORRFOLYÁS

A Quebeci Egyetem kutatói szerint a köhögés és a nátha tünetei ettől az időponttól kezdve tetőznek. Az egyik elmélet szerint a fertőzés ellen harcoló antitesteket termelő hormonok délután kevésbé aktívak, így az immunrendszer védelme meggyengül.

17.00: CSONTÍZÜLETI GYULLADÁS

A tünetek késő délután tetőznek, ezért a gyulladáscsökkentő gyógyszert, például az ibuprofent dél körül érdemes bevenni, hogy éppen a legjobbkor fejtse ki hatását.

19.00: A GYOMORÉGÉS LEKÜZDÉSE

Bár a gyomorégés bármikor lesújthat, a Kansasi Egyetem kutatói összehasonlították a reflux betegség ellen alkalmazott protonpumpagátló gyógyszerek délelőtti és esti alkalmazását. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyomorégés tünetei 71 százalékkal csökkentek azokban a betegekben, akik délután és este vették be a gyógyszert, és csak 42 százalékkal azokban, akik délelőtt vették be a gyógyszert.

21.00: GYOMORFEKÉLY

A fekélyek tünetei ilyenkor tetőznek, valószínűleg azért, mert a szervezet ilyenkor emészti a táplálékot. A H2-receptorblokkoló gyógyszerek akkor a leghatékonyabbak, ha lefekvéskor vesszük be ezeket.

22.00: EKCÉMA

10 pikkelysömörben, ekcémában vagy más gyulladásos bőrbetegségben szenvedő beteg közül hét esetében este 10 óra körül erősödött a tünetek jelentkezése. A Wake Forest Egyetem kutatói szerint ennek a bőr hőmérsékletéhez lehet köze. A magasabb testhőmérsékletet az idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a viszketés fokozódásával hozták összefüggésbe. A bőr ezen kívül vizet is veszít éjszaka, ami szintén kiválthat száraz, viszkető érzést. A másik elmélet szerint a fájdalomhoz hasonlóan a viszketés érzékelésében részt vevő vegyületeknek is van napi ciklusuk.

23.00: SZÜLÉSI FÁJDALOM

Ebben az időszakban indul meg leggyakrabban a vajúdás. Ennek egyik oka a változó hormonok, de egy másik elmélet szerint a test ebben az időszakban lazul el a legjobban. Egyes szakértők szerint azért alakult ki ez a jelenség, hogy a nők a sötétség leple alatt adhassanak életet gyermeküknek.

Hajnali 4: ASZTMA

Sok asztmás tapasztalja azt, hogy a zihálás ekkor éri el tetőpontját. A Harvard Egyetem kutatói szerint ez a következő tényekkel magyarázható: éjszaka nagyobb mértékben ki vannak téve az allergéneknek, a légutak lehűlnek, fekvő helyzetbe kerülnek, és hormonális változások következnek be.

https://www.betegszoba.hu

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!